Avoin Linja 1998 ja 1999Kirjoittaja Toimitus |
Avoimen Linjan ensimmäinen vuosi verkossa on takana. Vaikka lehti on vakiinnuttanut toimintansa, se ei ollut kaikin puolin positiivinen vuosi. Odotimme huomattavasti aktiivisempaa kirjoittelua sekä "ydinporukalta" että sen ulkopuolelta siitäkin huolimatta että emme ole kirjoittajille mitään palkkioita luvanneet. Toimimmehan suunnilleen samalla periaatteella kuin esimerkiksi Linuxin kaltaiset ilmaisohjelmistot ja niille tuntuu löytyvän runsaasti aktiivisia ja fanaattisia tekijöitä.
Juttujen tekeminen on jäänyt harvojen käsiin. Sopivalla hetkellä "iskemällä" voi saada houkuteltua jonkun tekemään jutun. Yleensä kuitenkin asia jää epämääräisen lupauksen tasolle. Toimitus ei ole katsonut asiakseen kinuta juttua uudelleen ja uudelleen, kunnes se tulee. Tämä ei yksinkertaisesti ole tällaisen julkaisun tarkoitus. Juttujen tekemisessä pitää aina olla jotain pientä innostusta mukana ja väkisin ei kannata yrittää. Olisi kuitenkin odottanut, että sitä innostusta ja halua tuoda ajatuksia julki löytyisi enemmän.
Tuskin vikana voi olla puutteelliset ohjeetkaan, sillä ohjesivuillamme on kerrottu tarkasti, mikä kelpaa. Normaalissa tapauksessa millä tahansa tekstinkäsittelyohjelmalla tehty juttu kelpaa, joten liian korkea ei kynnys voi olla. Tavallisimmat shakkifontit (CB, CA) kelpaavat, jos kuvioita halutaan. Olemme myös lisäilleet shakkikuvioita itse, jos vastaavat pelit löytyvät.
Joku saattaa myös kuvitella, että AL:ään kirjoittavan tulee olla vähintään tittelipelaaja. Näin ei ole lainkaan asian laita. Itse asiassa toivoisimme nimen omaan juttuja juuri siltä "suurelta massalta", joka varmasti osaa kirjoittaa massan ymmärtämiä juttuja paremmin kuin tittelipelaajat.
Esimerkiksi joskus joku oli postittanut hyvin mielenkiintoisen tutkielman sfnet.harrastus.shakki keskusteluryhmään koskien suurmestareiden prosentuaalista osuutta eri maissa. Kirjoittaja olisi saanut jutun laajempaan julkisuuteen lähettämällä sen myös AL:n toimitukseen. Uskoisimme, että AL alkaa kuitenkin olla vakiinnuttanut asemaansa melko suosittuna kotimaisena shakki-saittina.
Juttupula on johtanut siihen, että vuonna 1999 olemme päättäneet toimia ilman aikataulua . Toisin sanoen lehden numero pannaan pakettiin siinä vaiheessa kun siinä tuntuu olevan sopiva määrä juttuja. Näin kukaan ei enää joudu tekemään apinan raivolla juttuja sen takia että lehti näyttää tyhjältä, vaikka se pitäisi pistää huomenna pakettiin.
Tilanne vaatinee myös uusien ideoiden kehittelyä. Valitamme sitä, että sivuillemme on jäänyt mustia aukkoja (aloittelijoiden kurssi, shakkigallup...). Nämä olivat hyviä ideoita, mutta näin voi käydä, kun lehteä tehdään talkoovoimin ja palkatta. Toivottavasti saamme kuitenkin ensi vuodelle aikaiseksi jotain interaktiivista.
Ja ettei tilannenäkemys kuulostaisi liian pessimistiseltä...Pääasiassa Jussi Tellan ylläpitämä uutissivu on saanut runsaasti positiivista palautetta ja hän on nähnyt runsaasti vaivaa sen eteen. Myös Henri Koskinen on seurannut kiitettävän ahkerasti JSM-liigaa ja shakkiolympialaisia. Onkin todettava, että ajankohtaisivut lienevät julkaisumme paras ja seuratuin osa, vaikkei se alunperin ollut lehtemme päätarkoitus. Jussi on kuitenkin ilmoittanut, että aivan samanlaisena toiminta ei tule jatkumaan. Mitä tämä tarkoittaa, jää nähtäväksi ensi vuodelle.
Erilaisia juttuja on julkaistu, monenlaista palautetta on saatu, hauskaakin on välillä ollut. Toivottavasti AL on korostanut shakin Internet-julkaisun merkitystä ja herättänyt pohtimaan asiaa laajemminkin - nimenomaan siksi että Suomi kuuluu Internet-asioissa edelläkävijöihin koko maailmassa.
Pieniä piristymisen merkkejä on havaittavissa koko Suomen shakkielämässä. Kansainvälisissä turnauksissa käydään entistä aktiivisemmin. Ensi kesänä tällaisia järjestetään Suomessakin pitkästä aikaa Heart of Finlandin lisäksi. Ehkä muutaman vuoden sisällä on lupa odottaa uusia suurmestareita. Ja ehkä tämä orastava piristyminen näkyy joskus myös kerhotasolla. Ja ehkä vielä löytyy lisää niitä, jotka haluavat tuoda ajatuksiaan tai tietojaan julki Avoimen Linjan sivuilla. Avoin Linja on nyt virallisestikin ainoa riippumaton, säännöllisesti ilmestyvä shakkijulkaisu maassamme, kun Suomen Shakki on pääkirjoituksessaan tunnustanut olevansa Shakkiliiton jäsenjulkaisu.
Ja entäs se viimeinen numero...Se viimeinen paperinumero jäi julkaisematta, vaikka se oli käytännössä valmiina. Syynä oli päätoimittajan melko totaalinen vetäytyminen kuvioista. Numero on edelleen vain hänen hallussaan, mutta muutenkin tuntuu huonolta ajatukselta toimittaa numeroa, joka on täynnä vanhentuneita juttuja.
Tilaajille kuitenkin kuuluisi vielä yksi numero toimittaa. Vaikka asia on periaatteessa korvattu moninkertaisesti ilmaisilla verkko-numeroilla, kaikilla ei ole Internet-liittymää. Onkin herännyt ajatus koostaa verkko-version "ajattomista" jutuista erityisnumero korvaamaan tätä puutetta. Koska ajatus on herättänyt laajaa kannatusta toimituksen keskuudessa, teemme sen eteen töitä ensi vuonna, vaikka siihen liittyykin teknisiä ongelmia.
|