yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelit/maailmaltakulma_yla




Intellectual Games Centre

Vuosina 1985-1997 Singaporen shakkielämä eli hiljaiseloa. Monet aikaisempien vuosien kärkipelaajista olivat lopettaneet aktiiviuransa, kerhotoiminta oli hajanaista ja koulutoimintaan ei juuri satsattu. Shakki, samoin kuin muutkin urheilulajit ja harrastukset, kärsivät singaporelaisten halusta keskittyä vain ja ainoastaan rahan ansaitsemiseen. Kun vielä vanhempien mielestä lasten harrastukset haittasivat opiskelumenestystä, ei lupaavista nuoristakaan noussut varteenotettavia kansainvälisiä pelaajia.

Tilanne kuitenkin muuttui, kun vuonna 1998 Singaporeen saatiin vapaaehtoiskeräyksellä perustettua "Intellectual Games Centre". Saman katon alle kerättiin shakin, kiinalaisen shakin, gon ja bridgen harrastajat. Jokaisella lajilla on oma huoneensa, jossa järjestetään turnauksia, opetustoimintaa ja kerhoiltoja lähes jokaisena viikonpäivänä. Shakin osalta tämä ratkaisi suurimman ongelman, joka oli ollut kerho- ja turnaustilojen huono saatavuus. Uusien tilojen myötä turnaustoiminta vilkastui ja opetus- sekä valmennustoiminta pääsi vauhtiin.

IntChess

Singaporessa shakki toimii toisaalta kaupalliselta ja toisaalta vapaaehtoiselta pohjalta. Valtiolta ei saada avustuksia ja opetus- sekä valmennustoiminta on maksullista. Kaupallisia koulutusorganisaatioita toimii tällä hetkellä kaksi. Haastattelin suuremman eli IntChessin perustajaa, toimitusjohtaja Ignatius Leongia toiminnan periaatteista.

IntChessin suurin asiakasryhmä ovat 8-14-vuotiaat koululaiset. Yllättävässä asennemuutoksessa 90-luvun loppupuolelle tultaessa Singaporelaiset vanhemmat alkoivat kyseenalaistaa yksipuolisen satsaamisen pelkästään lasten kouluarvosanoihin. Tyypilliseen singaporelaiseen tapaan alettiin etsiä "kehittäviä" harrastuksia ja yhdeksi sellaiseksi on nyt muodostunut shakki. Sadat lapset ovat alkaneet pelata, kouluihin on perustettu kerhoja ja vanhemmat maksavat lapsilleen valmennuksesta siinä toivossa että shakinpeluu tekee heistä itsenäisempiä, älykkäämpiä ja luovempia. Tämä kaikki sen vuoksi, että he pärjäisivät paremmin Singaporen kovassa kilpailussa.

IntChessillä on tällä hetkellä seitsemän kokopäiväistä valmentajaa: kaksi suurmestaria, kaksi kansainvälistä mestaria, kaksi naisten suurmestaria ja ainoana singaporelaisena yksi Fide-mestari. Muut ovat entisiä shakin ammattipelaajia tai -valmentajia Kiinasta, Filippiineiltä, Vietnamista, Jugoslaviasta ja Uzbekistanista. Valtaosa valmennettavista on 8-18-vuotiaita. Kurssit maksavat 60-80 Singaporen dollaria eli n. 220-300 markkaa. Yksityistunnit maksavat 250 mk kahdelta tunnilta (lisätietoja).