yla
logo
banneri_yla
       Antikvaarinen kirjakauppa Kimmo Välkesalmi
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelit/maailmaltakulma_yla



Anand-Kramnik: MM-ottelu Bonnissa 2008

Antti Parkkinen 30.9.2008

Viime vuonna shakin maailmanmestaruudesta kisattiin kahdeksan pelaajan kaksinkertaisena turnauksena Mexico Cityssä. Tänä vuonna palataan taas kaksinotteluun, joka pelataan Saksan liittotasavallan entisessä pääkaupungissa Bonnissa 14.10. alkaen. Mestaruutta puolustaa Viswanathan Anand, joka edustaa Intiaa, mutta on asunut jo kauan Espanjassa. Haastajana on entinen maailmanmestari Vladimir Kramnik, nykyisin Pariisissa asuva venäläinen, jonka edellinen MM-ottelu Bulgarian Veselin Topalovia vastaan päättyi Kramnikin voittoon tiebreak-peleissä skandaalinkäryisten vaiheiden jälkeen. Tällä kerralla ottelusta odotetaan tiukkaa mutta korrektia. Varsinkin Anand on tunnettu herrasmiehen maineestaan, eikä Kramnikilta tai hänen taustavoimiltaankaan odoteta uusia skandaaleita, pelataanhan ottelu nyt puolueettomalla maaperällä.

Pelipaikkana on massiivinen Kunst- und ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, www.bundeskunsthalle.de, jossa yleensä järjestetään suuria historiaa ja taidetta esitteleviä näyttelyitä, mutta joka on parina viime vuonna ottanut ohjelmaansa myös shakkiotteluita. Kramnikille paikka on jo tuttu, vaikka muistot eivät kenties olekaan mieluisimmasta päästä: hän hävisi siellä kaksi vuotta sitten ottelun Deep Fritz -tietokoneohjelmalle. Tuo ottelu herätti myös suuren yleisön ja tiedotusvälineiden mielenkiinnon. Myös tänä vuonna ilmassa on suuren shakkijuhlan tuntua: järjestäjien mukaan puolet pääsylipuista on jo myyty, vaikka hinta onkin melko korkea, 35 euroa per päivä. Kiinnostuneet voivat tiedustella lippuja verkkosivulta www.bonnticket.de

Ottelua voi seurata myös verkosta. Yksinoikeuden sen videointiin on saanut hollantilainen yhtiö nimeltä Chess Media Services, ja pelejä ja pelaajia voi seurata internetissä osoitteessa www.foidoschess.tv. Muiden tiedotusvälineiden sallitaan esittää kuvamateriaalia pelipaikalta 30 minuutin viipeellä, eikä pelien analysointi reaaliajassa verkossa ole sallittu. Näin pyritään estämään ulkopuolisten mahdollinen osallistuminen pelien kulkuun ja välttämään uudet skandaalit. Muista käytännön järjestelyistä löytyy lisätietoa ottelun järjestäjien viralliselta kotisivulta www.uep-worldchess.com. Tässä osoitteessa on luvassa myös suurmestarien kommentointia englanniksi (Yasser Seirawan), saksaksi (Artur Yussupow, Helmut Pfleger ja Klaus Bischoff), espanjaksi (Miguel Illescas) ja venäjäksi. Kuten tavallista huippushakissa, pelejä ja analyyseja voinee seurata myös osoitteissa www.chesscenter.com/twic/twic.html, www.chessvibes.com ja www.chessdom.com (englanniksi) sekä www.chesspro.ru (venäjäksi).
Paikalla on myös ShakkiNet. Tämän kirjoittaja välittää tunnelmia ja kuvia Bonnista kierroksilla 3-6 (17.-21.10.). Ottelu päättyy viimeistään 2.11. Pelejä pelataan kaksitoista, jos kumpikaan ei voita ottelua aikaisemmin. Tasatuloksen sattuessa pelataan tiebreak nopean shakin säännöillä.

Ottelun palkintosumma on 1,5 miljoonaa euroa, joka jaetaan tasan pelaajien kesken tuloksesta riippumatta. Pääsponsorit ovat saksalainen Evonik Industries AG, joka toimii kemianteollisuuden, energiantuotannon ja kiinteistökaupan aloilla, sekä suurempaa esittelyä enää kaipaamaton venäläinen energiajätti Gazprom.

Pelaajaesittelyt

Viswanathan Anand on syntynyt 11.12. 1969 Intian Tamil Nadun osavaltion pääkaupungissa Madrasissa (nykyisin nimeltään Chennai). Hän oli jo nuorena kuuluisa reippaasta pelityylistään ja nopeudestaan: uransa alkuvaiheissa hänellä oli tapana käyttää miettimisajastaan vain puolisen tuntia peliä kohti. Vuoden 1987 nuorten maailmanmestari onkin hallinnut jo vuosikaudet nopean shakin kilpailuja. MM-ehdokasotteluihin hän pääsi ensimmäisen kerran mukaan jo 1990-luvun alussa, mutta hävisi neljännesvälierässä Anatoli Karpoville vuonna 1991. Seuraavalla karsintakierroksella maailmanmestaruuksia olikin jaossa kaksi. Maailman shakkiliiton FIDE:n kilpailussa Anandin tie katkesi taas neljännesvälieriin, tällä kertaa Gata Kamskya vastaan. Shakkiammattilaisten PCA-järjestön karsintojen loppuottelussa Anand kuitenkin voitti saman vastustajan ja pääsi haastamaan Garri Kasparovin. MM-ottelu pelattiin vuonna 1995 New Yorkissa. Anand johti yhdeksän pelin jälkeen, mutta joutui lopulta tunnustamaan Kasparovin paremmakseen lukemin 7,5-10,5 (+1 =13 -4). FIDE:n maailmanmestaruuden hän voitti lopulta vuoden 2000 cup-kilpailussa Teheranissa. Loppuottelussa kukistui Aleksei Shirov selvin luvuin 3,5-0,5.


Pari vuotta sitten huippupelaajat ja FIDE pääsivät viimein sopuun yhdestä MM-tittelistä, ja viimevuotisessa MM-turnauksessa Anand osoittautui vahvimmaksi tuloksella 9/14. Hänen muista saavutuksistaan mainittakoon monikertaiset voitot Corus-turnauksessa (5 kertaa), Linaresissa (3) ja Dortmundissa (3) ja nopean shakin maailmanmestaruus vuonna 2003. Shakkitoimittajien Oscar-äänestyksen vuoden parhaasta pelaajasta hän on voittanut viisi kertaa, vuosina 1997, 1998, 2003, 2004 ja 2007.

Anandin parhaista peleistä on julkaistu kokoelma Vishy Anand: My Best Games of Chess (Gambit, uusi laitos 2001). ChessBase on juuri julkaissut DVD:n, joka esittelee Anandin uran alkupuolta vuoteen 1999 saakka ja sisältää yli 1400 hänen pelaamaansa peliä.

Vladimir Borisovitsh Kramnik on syntynyt 25.6.1975 Tuapsen kaupungissa Mustan meren rannalla. Hän oli nuorena maineikkaan Botvinnikin shakkikoulun oppilas ja nousi shakkiyleisön tietoisuuteen vuonna 1992 Manilan shakkiolympilaisissa, missä hän voitti pöytäpalkinnon loistavalla tuloksella 8,5/9. Kasparov ennusti hänestä seuraajaansa jo tuolloin, mutta 1990-luvun ehdokasotteluissa Kramnikin kaatoi milloin Kamsky, milloin Shirov, milloin Boris Gelfand. Uudella vuosituhannella häntä kuitenkin onnisti: Shirovin ottelua Kasparovia vastaan ei koskaan järjestetty, koska rahoittajia ei ilmaantunut, vaan haastajaksi pääsi Kramnik. Ja hän onnistui siinä, missä ei kukaan muu aiemmin: Kramnik nujersi Kasparovin Lontoossa häviämättä yhtään peliä tuloksella 8,5-6,5 (+2 =13 -0).


Kramnik on tunnettu asemallisesta tyylistään. Hän häviää erittäin harvoin, tyytyy mustilla muita huippupelaajia vastaan mielellään tasapeliin, mutta hivuttaa valkeilla voittoja tasaisistakin asemista, vaikkei etu olisi kuin hiuksenhieno. Kaksinotteluissa hän on kova taistelija. Tämän ovat saaneet kokea haastajat Peter Leko ja Veselin Topalov. Kumpikin oli ottelussa johdossa, mutta Kramnik väänsi tilanteen lopulta tasoihin ja säilytti mestaruuden. Vuoden 2004 ottelussa Sveitsin Brissagossa tulos Lekoa vastaan oli 7-7 (+2 =10 -2) ja vuonna 2006 Topalovia vastaan Kalmykian Elistassa 6-6 (+3 =6 -3). Jälkimmäisessä ottelussa Kramnik voitti nopean shakin säännöillä pelatun tiebreakin.

Kramnik on voittanut Dortmundin huipputurnauksen peräti kahdeksan kertaa. Shakki-Oscarin hän sai vuosina 2000 ja 2006. Hänen parhaista peleistään on julkaistu hänen yhdessä Iakov Damskyn kanssa kirjoittamansa kirja Kramnik: My Life and Games (Everyman, 2000).

Etukäteisveikkaukset

Sekä Anand että Kramnik ovat pelanneet heikosti viime turnauksissaan valmistautuessaan MM-otteluun. Anand jäi Bilbaon kuuden pelaajan Grand Slam -turnauksessa peränpitäjäksi, eikä Kramnikilla mennyt kovin paljon paremmin Dortmundissa: toiseksi viimeinen sija ja miinustulos – Mihail Talin muistoturnauksessa Moskovassa hän sentään pääsi plussan puolelle. Huonoa kuntoa, jännitystä vai haluttomuutta paljastaa avausvalmisteluja? Oli miten oli, niin maailman vahvuuslukutilaston kärkipaikkaa Topalovin kanssa vuorotellen pitäneet herrat ovat pudonneet listan kärjestä. Topalov (2791), Morozevitsh (2787), Ivantshuk (2786) ja Carlsen (2786) ovat pelanneet viime kuukausina paremmin, ja Anand on tuoreella listalla viidentenä (2783) ja Kramnik kuudentena (2772).

Anandin vahvuutena on energinen hyökkäyspeli. Hän osaa taistella voitosta myös mustilla ja käyttää hyväkseen vastustajan pienimmätkin taktiset laskuvirheet. Hänen heikkouksistaan voi mainita tietyn psykologisen epävarmuuden: jos hän saa pelinsä hyvin käyntiin, häntä on vaikea pysäyttää, mutta hävittyään pelin tai kaksi hän ei aina pääse uudestaan kamppailuvireeseen. Hänellä on myös vähemmän kokemusta kaksinotteluista viime vuosilta kuin Kramnikilla.

Kramnik on maailman vahvin pelaaja valkoisilla nappuloilla. Mustilla hän pelaa useimmiten tasan. Hänen asemallinen pelityylinsä ei aina tuo voittoja turnauksissa, mutta sopii erinomaisesti kaksinotteluihin. Mutta myös hänellä on ollut hermoheikot hetkensä: Deep Fritz -koneen kanssa hän ei nähnyt yhden siirron mattiuhkausta – ennennäkemätön munaus maailmanmestarilta. Kramnik on myös kärsinyt harvinaisesta reumaattisesta sairaudesta eikä ole viime vuosina ollut jatkuvasti hyvässä fyysisessä kunnossa.

Pelaajien keskinäisistä pitkistä peleistä Kramnik on voittanut kuusi, Anand neljä. Aiemmat tulokset eivät tietenkään ratkaise uutta ottelua. Huomattakoon kuitenkin, että Kramnik on saavuttanut kaikki voittonsa valkoisilla, Anand on voittanut sekä valkoisilla että mustilla kaksi kertaa.

Ottelun järjestäjien verkkosivulla kiinnostuneet saavat veikata voittajaa. Tätä kirjoittaessa Anandin ennustaa voittavan 55 prosenttia vaikkaajista, Kramnikin 45 prosenttia. MM-ottelu ei silti taida tälläkään kertaa ratketa kansanäänestyksellä.

Shakin maailmanmestarit

1886-1894 Wilhelm Steinitz (Itävalta)
1894-1921 Emanuel Lasker (Saksa)
1921-1927 José Raul Capablanca (Kuuba)
1927-1935 Aleksandr Aljechin (Ranska)
1935-1937 Max Euwe (Hollanti)
1937-1946 Aljechin
1948-1957 Mihail Botvinnik (Neuvostoliitto)
1957-1958 Vasili Smyslov (Neuvostoliitto)
1958-1960 Botvinnik
1960-1961 Mihail Tal (Neuvostoliitto)
1961-1963 Botvinnik
1963-1969 Tigran Petrosjan (Neuvostoliitto)
1969-1972 Boris Spasski (Neuvostoliitto)
1972-1975 Robert Fischer (Yhdysvallat)
1975-1985 Anatoli Karpov (Neuvostoliitto)
1985-2000 Garri Kasparov (Neuvostoliitto/Venäjä)
2000-2007 Vladimir Kramnik (Venäjä)
2007-     Viswanathan Anand (Intia)

ja FIDE:n tunnustamat mestarit

1993-1999 Karpov (Venäjä)
1999-2000 Aleksandr Halifman (Venäjä)
2000-2002 Anand
2002-2004 Ruslan Ponomariov (Ukraina)
2004-2005 Rustam Kazimdzhanov (Uzbekistan)
2005-2006 Veselin Topalov (Bulgaria)

21.10.2008