yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Wijk aan Zee 2008 osa 1

Antti Parkkinen 23.1.2008

Shakkivuoden huipputapahtumien perinteinen aloitus, Hollannin rannikolla Wijk aan Zeessä pelattava Corus-turnaus (entinen Hoogoveen-turnaus) viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhliaan. Sen kunniaksi turnauksen 14 pelaajan A-ryhmä on tavallistakin vahvempi. Maailmanlistan kymmenestä parhaasta mukana on seitsemän, paikalta puuttuvat vain Morozevitsh, Svidler ja Shirov. Osanottajien vahvuuslukujen keskiarvo on peräti 2742 (kategoria 20), näin monen osallistujan kilpailujen uusi ennätys. Myös B-ryhmä on niin kova, että siihen joutuivat maailmanlistan numero 19 Bulgarian Ivan Tsheparinov ja vielä kymmenisen vuotta sitten maailman ehdottomiin huippuihin kuulunut Englannin Nigel Short. Tavalliseen tapaan turnauksessa on myös lähinnä hollantilaisille lupauksille, nuorille ja naispelaajille tarkoitettu C-ryhmä ja juhlavuoden uutuutena neljän senioripelaajan kaksinkertainen turnaus. Siihen on kutsuttu vanhoja voittajia, jotka eivät suurempaa esittelyä kaipaa: Viktor Kortshnoi (76, Sveitsi), Jan Timman (56, Hollanti), Ljubomir Ljubojevic (57, Serbia) ja Lajos Portisch (70, Unkari).

Turnaus pitää perinteitään kunniassa myös siinä, että ihmelapset ja parhaat naispelaajat pääsevät mittelemään voimiaan huipulla jo kauan olleiden kanssa. Ja yllättävällä menestyksellä! A-ryhmässä viime vuonna viimeistä sijaa jakanut Norjan 17-vuotias Magnus Carlsen johtaa kymmenen kierroksen jälkeen 6,5 pisteellä puoli pistettä edellä viime vuoden tasavoittajaa Armenian Levon Aroniania. Kolmatta tilaa jakavat maailmanmestari Viswanathan Anand (Intia), Michael Adams (Englanti), Vasili Ivantshuk (Unkari), maailmanlistan ykkössijaa jakava Vladimir Kramnik (Venäjä) ja Teimur Radzhabov (Azerbaidzhan). Myös 50-prosenttisen tuloksen tehneet Peter Leko (Unkari), Shahrijar Mamedjarov (Azerbaidzhan) ja Veselin Topalov (Bulgaria) voivat vielä nousta taistelemaan kärkisijoista. Hyvin on tässä seurassa pärjännyt myös maailman naispelaajien ykkönen Unkarin Judit Polgar, joka on synnyttänyt viime vuosina kaksi lasta ja sen takia kilpaillut harvoin. A-ryhmän muut osanottajat ovat Hollannin Loek van Wely, Israelin Boris Gelfand ja Ukrainan Pavel Eljanov, viimevuotisen B-ryhmän voittaja.

Kilpailua sponsoroiva Corus-yhtiö myytiin viime vuonna intialaiselle Tata-konsernille, mikä näkyy ainakin intialaisten pelaajien määrässä. B-ryhmään osallistuvat Pentala Harikrishna ja naisten vahvuuslukulistan kakkonen 20-vuotias Humpy Koneru, C-ryhmässä kilpailee 14-vuotias lupaus Parimarjan Negi. Muita suurta yleisöä kiinnostavia nuoria pelaajia ovat jo viime vuonna mukana ollut, nyt B-ryhmässä pelaava 13-vuotias kiinalaistyttö Hou Yifan (naisten listan viides) ja C-ryhmää tällä hetkellä johtava 15-vuotias italialaispoika Fabiano Caruana.

Tämän vuoden turnaus ei ole sujunut skandaaleitta. Parin vuoden takainen Elistassa pelattu Kramnikin ja Topalovin välinen MM-ottelu, jonka aikana ja jälkeen kumpikin syytti toista ja toisen taustajoukkoja vilpistä, jätti huipputurnausten ilmapiirille ikäviä seurauksia: miehet eivät ole sen koommin olleet keskenään puheväleissä. Tästä ovat saaneet kärsiä myös sivulliset. Short joutui kahdeksannella kierroksella bulgarialaisten mielipiteenilmauksen kohteeksi, kun Tsheparinov kieltäytyi puristamasta hänen kättään ennen peliä. (FIDE:n uuden, vielä virallisesti vahvistamattoman säännön mukaan kädenpuristus kuuluu reiluun peliin. Bulgarialaiset taas olivat suuttuneet Shortille lehtilausunnoista, joissa tämä oli asettunut kiistassa Kramnikin puolelle, vaikka myöhemmin väittikin toimittajien lainanneen hänen sanojaan väärin.) Kilpailun tuomari tuomitsi Tsheparinovin ensin hävinneeksi, mutta bulgaarien tehtyä valituksen ja Tsheparinovin pyydettyä anteeksi peli saatiin vihdoin pelatuksi vapaapäivänä. Short oli ensin ilmoittanut, ettei suostu pelaamaan, mutta ilmestyi kuitenkin paikalle ja voitti!

Yhdeksännellä kierroksella kohtasivat riitapukarit Topalov ja Kramnik. Kättä ei paiskattu ennen tätäkään koitosta, mutta kumpikaan ei purnannut. Pelistä tuli komea! Tsheparinovin ideoima ratsunuhraus yllätti Kramnikin, ja valkeilla nopeasti pelannut Topalov otti hienon voiton. Avausuutuus ei kuitenkaan tainnut olla täysin korrekti, koska kymmenennellä kierroksella veteraanit Timman ja Ljubojevic toistivat ensimmäiset 17 siirtoa, ja mustilla pelannut serbi kumosi valkean hyökkäyksen.

Myös seitsemännellä kierroksella ilmassa oli muutakin kuin shakillista jännitystä Aronianin ja Radzhabovin pelissä. Armenia ja Azerbaidzhan kävivät 1990-luvulla keskenään sotaa, eikä varsinaista rauhansopimusta ole vieläkään solmittu. Nuori Radzhabov meni lisäksi hiljattain möläyttämään haastattelussa hyvin negatiivisia kommentteja armenialaisista, joten skandaalinpoikasta odotettiin tässäkin kamppailussa. Herrasmiehet kuitenkin kättelivät ennen peliä, ja tällä kertaa valkeilla pelannut Aronian vei pisteen kotiin.

No, huippushakkiinhan on jo kauan kuulunut myös psykologinen sodankäynti ja poliittinen manipulointi. Kuinkas muutenkaan, kun taistellaan voiton lisäksi myös isoista rahoista ja henkilökohtaisesta ja kansakuntien kunniasta, niin ikävää kuin se onkin niille, jotka seuraavat shakkia enimmäkseen pelillisestä mielenkiinnosta. Gens una sumus, mutta riidellään sitä paremmissakin perheissä!

Tämän kirjoittaja raportoi viimevuotiseen tapaan suoraan Wijkista kolmen viimeisen kierroksen aikana pe 25.1. - la 27.1. Tarkoituksena on kertoa myös kulissientakaisista tapahtumista, jututtaa osallistujia ja muita paikalla olevia shakkipersoonallisuuksia. Mukana on tietysti myös kamera, eli luvassa on lisäksi paljon kuvia.

Turnauksen pelejä on mahdollista seurata suorana sen englanninkieliseltä kotisivulta www.coruschess.com . Samasta osoitteesta löytyy myös jokailtainen raportti A-ryhmän peleistä, pelaajaesittelyjä, tilastoja kilpailun historiasta ynnä muuta mielenkiintoista. Kilpailua seuraavat tietenkin myös muut shakkisivustot. Lyhyet kommentit päivän peleistä esittää mm. The Week in Chess . Videoita lehdistötilaisuuksista ja pelaajahaastatteluja näyttää www.chessvibes.com ja hyvän kokoelman valokuvia pelaajista www.chessvista.com


Katunäkymä Wijkista


Beverwijkin alueen kartta

A-ryhmän pelaajien hotelli Zeeduin

Voittajien helppo hymyillä, vaikka kuvaaja on vinossa