yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Corus-turnauksen päättäjäiset

Antti Parkkinen 27.1.2008

Shakin suurta suosiota ja julkista asemaa Hollannissa kuvaa hyvin se, että sekä yksityiset että julkiset tahot osallistuvat turnausten rahoitukseen ja järjestelyihin. Vaikka Corus-yhtiö onkin Wijk aan Zeen turnauksen varsinainen rahoittaja, niin paikallishallinto ja paikkakunnan yritykset ovat innokkaasti mukana järjestelyissä. Sijoitus ilmeisesti kannattaa, koska rantalomakaupungin nimi on tullut tunnetuksi Hollannissa ja muuallakin maailmassa turnauksen myötä. Sitä myös mainostetaan katujen varsilla ja tiedotusvälineissä. Hollannissa monet tavallisetkin sanomalehdet kirjoittavat shakista. Turnauksen aikana ne julkaisevat parhaita pelejä, pelaajien haastatteluja jne. Jutuista on kopioita pelipaikan aulan seinillä.


Turnauksen ajaksi pystytetään joka vuosi suuri teltta, johon mahtuu kerralla istumaan satoja ihmisiä. Kierrosten aikana hollantilaiset ja ulkomaiset mestaripelaajat selostavat pelien kulkua yleisölle. Teltassa on baari, josta voi ostaa voileipiä ja virvokkeita. Shakinpelaajat tuovat paikkakunnalle hyvän mainoksen lisäksi rahaa. Paikalliset hotellit ovat turnauksen aikana täynnä, ja ravintoloissa riittää ruokavieraita. Muuten pienen paikkakunnan talvikausi on hiljainen.


Ihmiset eivät tule paikalle ainoastaan seuraamaan huipputurnauksen pelejä, vaan myös pelaamaan itse. Kilpailun aikana järjestetään shakinharrastajille eripituisia turnauksia, joihin osallistuu satoja pelaajia. Eräs heistä on 97-vuotias entinen kansanedustaja, joka on osallistunut Hoogovens- ja Corus-turnauksiin koko niiden 70-vuotisen historian ajan. Hän myös pitää joka vuosi päättäjäisissä puheen, jolla yleisö nauraa katketakseen, yleensä hollanniksi, jota en ymmärrä kuin nimeksi, mutta tällä kerralla puheessa on myös englanninkielinen osuus. (Ikävä kyllä seisoin salin toisella laidalla enkä saanut miehestä kuvaa. En saanut myöskään selville hänen nimeään. No, teltassa on muutenkin niin pimeää, että salamavalonkin kanssa kuvista tulee lähes julkaisukelvottomia.) Hän mm. toivottaa kaikki turnauksen osanottajat tervetulleeksi kotiinsa Amsterdamiin, missä hän viettää seuraavana päivänä syntymäpäiviään. Pyytää anteeksi sitä, että hänellä ei ole kotona kuin kaksi pulloa viiniä, eikä hän ikävä kyllä osaa muuttaa vettä viiniksi, mutta lupaa tarjota jokaiselle vieraalle kulauksen ja kolme pähkinää. Hän kertoo myös kuulleensa Mihail Talin sanoneen aikoinaan, että shakinpeluu pitää aloittaa neljän vanhana, jos aikoo suurmestariksi. Hänen tapauksessa se on siis myöhäistä, mutta pelaamista voi jatkaa hyvinkin myöhäiselle iälle. Yksi Corus-turnauksen tunnuslauseista onkin Chess for All Ages.

Päättäjäiset pidetään tuossa samaisessa teltassa, minne on juhlan kunniaksi katettu pöydät ja punaiset pöytäliinat. Kutsun ilmaiseen tarjoiluun on saanut kilpailun osanottajien lisäksi myös joukko paikkakunnan silmäätekeviä ja tavallisia ihmisiä. Perinteinen hernekeitto, voileivät, olut ja viini maistuvat. Sitten alkaa palkintojenjako C-turnauksen voittajista lähtien. Välillä pidetään puheita. Äänessä ovat mm. paikallinen kaupunginjohtaja ja Corus-yhtiön johtaja Marjan Oudeman. Hän saa myös odottamattoman lahjan. Anatoli Karpov pyytää puheenvuoron ja sanoo, että koska järjestävät aina kohtelevat pelaajia niin vieraanvaraisesti ja avokätisesti, niin hän haluaa kerrankin antaa heille vastalahjan. Hän on omilla rahoillaan hankkinut upean, valtavan venäläisen posliinimaljakon. Sitten kuunnellaan taas musiikkia. Bändi soittaa vuorotellen dixieland-jazzia ja Moskovan iltoja. Ohjelman kruunaa erikoinen turnausta ja sponsoreita mainostava laser-show.

Eräs puheista aiheuttaa pelaajien keskuudessa hätkähdystä ja hämmästyneitä ilmeitä. Varsinkin Topalov ja Tsheparinov näyttävät yllättyneiltä. Corus-yhtiön edustaja ilmoittaa, että kilpailun aikana sattunut kättelyskandaali ei ole miellyttänyt järjestäjiä ja rahoittajia ja että he eivät halua sen toistuvan. Huono mainos ei ole siis toivottavaa shakkikilpailuille (vaikka juuri sen takia tavalliset tiedotusvälineet usein kiinnittävät huomiota lajiimme, joka ei niitä muuten paljon kiinnosta). Ilmoituksen tarkka englanninkielinen sanamuoto löytyy kisasivuilta www.coruschess.com


Saa nähdä, ryhtyvätkö pelaajat käyttäytymään kohteliaammin vai pitävätkö he järjestäjien vaatimusta sananvapauden rajoittamisena. Mielenkiintoista on myös nähdä, onko Tsheparinov toivottu vieras lähivuosien turnauksissa. Järjestäjät pyrkivät joka vuosi kutsumaan kaikki maailman huiput. Tänä vuonna A-ryhmässä pelasi maailmanlistan viidestätoista parhaasta kymmenen. Jäämme odottamaan, kuinka vahva kilpailusta tulee ensi vuonna. Rahoittajat ovat sitoutuneet turnauksen järjestämiseen ainakin vuoteen 2013 eli 75-juhliin saakka.


Kilpailun loppukierrosten aikana pidettiin myös mielenkiintoinen lehdistötilaisuus, missä ilmoitettiin seuraavaa: Wijk aan Zee, Linares, Mexico City ja Sofia ovat perustaneet Grand Slam Chess Association -nimeä kantavan yhdistyksen, jonka tarkoitus on koota yhteen vuosittaiset shakin eliittitapahtumat. Mukana kuvioissa on myös Espanjan Baskimaassa sijaitseva Bilbaon kaupunki, joka järjestää ensi syksynä huippuvahvan grand slam -turnauksen. Siihen kutsutaan edellä mainittujen neljän turnauksen voittajat ja kaksi muuta järjestäjien villillä kortilla. (Jos yksi pelaaja voittaa useamman turnauksen, mukaan pääsee kakkosista se, joka on tehnyt parhaan prosentuaalisen tuloksen. Wijkissa viralliseksi voittajaksi julistettiin vertailulla Aronian.) Tiedossa ei ole kuitenkaan, onko kilpailusta tarkoitus tehdä perinteinen vai jääkö se päiväperhoksi. Ei myöskään se, vaikuttaako tämä muiden huipputurnausten kuten Dortmundin asemaan. Bilbaolaiset kertoivat kuitenkin, että yhdistys on periaatteessa avoin myös muille halukkaille turnausjärjestäjille. Epäselväksi toimittajille jäi myös lainopillinen kysymys oikeudesta Grand Slam -nimen käyttöön.

Tiedoksi vielä, että FIDE:n uusien, vielä virallisesti vahvistamattomien kohteliaisuussääntöjen mukaan kilpailun tuomarit voivat tuomita välittömästi hävinneeksi sen, jonka puhelin soi pelin aikana. Perusteluna se, että tämä ei häiritse ainoastaan vastapelaajaa, vaan myös muita pelaajia. Muistakaa siis jatkossa pitää kännykät pois päältä tai äänettömällä!

Hollantilaisten järjestelytaitoja, ystävällisyyttä ja hyväntahtoisuutta ei voi liiaksi korostaa. Ruoka- ja virvoketarjoilu pelaa, tapahtumat alkavat ilmoitettuun aikaan, tietokoneyhteydet eivät reistaile, joka paikassa on siistiä ja puhdasta, ihmiset hymyilevät, kukaan ei äyski eikä tiuski. Turnausten järjestäjät mars Wijk aan Zeehen opintomatkalle!