 |
Amsterdamin shakkielämää
Antti Parkkinen 29.1.2008
Amsterdam on syystä tunnettu vapaudestaan ja villistä menostaan, mutta kaupungissa riittää aina uutta ihailtavaa ja ihmeteltävää myös teini-iän jo ammoin ohittaneille. Filosofi Spinozan ja shakkimaestrojen Donnerin ja Timmanin
kotikaupungissa kukoistaa syvällisempikin hengenelämä. Hollannin kulttuurielämän keskuksessa elävät sulassa sovussa niin kuvataiteen ja uusmedian avantgarde kuin taiteen perinteisemmät virtaukset. Shakki on maassa yleinen harrastus, ja Amsterdamissa on runsaasti pelipaikkoja, shakkikerhoja ja -kahviloita.
Aikatauluni oli tiukanpuoleinen, enkä ehtinyt tutustua klubeihin, mutta vierailin paikassa, jossa on saatavilla kaikki tieto Hollannin shakkikulttuurista. Max Euwe Centrum (www.maxeuwe.nl) sijaitsee Amsterdamin keskustassa samannimisellä aukiolla
(tarkka osoite on Max Euweplein 30a, sisäänkäynti katetusta käytävästä, portaita ylös ja vasemmalle), lähellä Leidsepleinin huvittelualuetta. Lähistöllä sijaitsevat teatteri ja konserttisali Stadsschouwburg, vaihtoehtoväen kulttuurikeskus Melkweg ja kaikenlaisen populaarimusiikin pyhäkkö Paradiso.
Heti Singelgracht-kanavan toisella puolella seisovat kuuluisat museot, Vincent van Goghin töiden kokoelma sekä ensi vuoteen saakka osittain remontissa olevat klassista taidetta esittelevä Rijksmuseum ja modernin taiteen museo Staedelijk.

Max Euwe Centrumin päärahoittajana toimii vuonna 1986 perustettu yksityinen säätiö, jonka perustehtävänä on pitää yllä Max Euwen muistoa.
Max (oikealta etunimeltään Maghielis) Euwe (1901-1981) oli matematiikan tohtori ja shakin viides maailmanmestari vuosien 1935-1937 välillä.
Lopetettuaan uransa pelaajana, tutkijana ja opettajana hän toimi mm. Maailman Shakkiliiton FIDE:n presidenttinä vuodesta 1970 vuoteen 1978. Keskuksen pienistä tiloista noin puolet vie museo, johon on
koottu shakin historiasta kertovan materiaalin ja koristeellisten shakkilautojen ja -nappuloiden lisäksi Euwen henkilökohtaista esineistöä, pelipöytäkirjoja, palkintoja, ym.

Nykyisin keskuksen tärkein tehtävä on toimia kirjastona ja tietopalveluna. Se on avoinna yleisölle tiistaista perjantaihin kello 12-16. (Ei kovin kätevä ajankohta työssäkäyville, mikä selittää sen, että keskuksen kävijämäärä on melko vaatimaton, vain reilut parisataa kuukausittain, jos ei oteta lukuun satunnaisesti vierailevia koululaisryhmiä.)
Noin kerran kuussa järjestetään iltaisin yleisötilaisuuksia,
joihin on usein vapaa pääsy. Wijk aan Zeen turnauksen aikaan paikalliset suurmestarit Genna Sosonko ja Hans Ree kävivät selostamassa katsojille kilpailun pelejä. Lisäksi ohjelmassa on kirjamyyjäisiä, joihin pelaajat voivat tuoda omia vanhoja kirjojaan. Kerran kesässä viereisellä aukiolla pidetään shakkifestivaali,
jonka tapahtumiin kuuluu simultaaneja, luentoja, pikapeliturnauksia ja muuta mukavaa.
MAX EUWE
Kirjaston kokelmassa on yli 10 000 shakkikirjaa ja tuhansia shakkilehtiä ympäri maailmaa.
Suomen Shakin vuosikertoja löytyi 1970-luvulta 1990-luvulle saakka. Viime vuosina kokoelmaan on alettu hankkia myös DVD-materiaalia. Kaikki aineisto on yleisön vapaassa käytössä, mutta lainaaminen ulos on kielletty, koska materiaali halutaan pitää jatkuvasti käyttäjien saatavilla. Sisään tullessa laukut ja päällysvaatteet on jätettävä lokerosäilytykseen.
Näin estetään kirjojen käveleminen ovesta ulos ihan itsekseen.

Keskuksen ainoa palkattu puolipäiväinen toimihenkilö on Eddy Sibbing joka on johtanut sen toimintaa viime syksystä saakka. Muuten toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Sibbingin pyrkimyksenään on kehittää keskusta mm. siten, että lapsia ja koululaisia varten järjestetään omaa
leikkimielistä ohjelmaa ja että museotavarat on tarkoitus panna uuteen järjestykseen. Hän mainitsee myös, että toimintaa rahoittavat yksityisten tukijoiden lisäksi Amsterdamin kaupunki ja Hollannin Shakkiliitto.

Muutama sana kerhoista ja kahviloista, joissa siis en ennättänyt käydä: Amsterdamissa on parisenkymmentä shakkikerhoa, joista useimmat pitävät peli-illan kerran viikossa. Koska osoitteet ja aukioloajat voivat muuttua, halukkaiden Amsterdamin-kävijöiden on parasta tarkistaa tiedot osoitteesta www.schaakbondgrootamsterdam.nl Samasta paikasta löytyy myös kaupungin turnauskalenteri. Amsterdamin kerhot eivät muuten ole ihan Hollannin vahvimpia. Paikallista liigaa ovat viime vuosina hallinneet Hilversumin ja Groningenin kerhot.
Yhden shakkikahvilan ohitse kävelin, mutta taisi olla liian aikaista, koska sisällä ei näkynyt yhtään pelaajaa. Kahvila on nimeltään Laurierboom ja sijaitsee Jordaanin kaupunginosassa osoitteessa Laurierstraat 76. Sillä on kaupungin shakkikuppiloista paras maine.
Toiset kaksi osoitetta: Het Hok (Lange Leidsedwaarsstraat 134) ja 2 Klaveren (De Clercqstraat 136).
Vielä merkillinen yksityiskohta Amsterdamin arkkitehtuurista. Tällä ei ole varsinaisesti mitään tekemistä shakin kanssa, mutta yhteensattuma mikä yhteensattuma, joten täytyihän siitä käydä ottamassa kuva.
Eräs Amsterdamin kirkoista on nimittäin Mooseksen ja Aaronin kirkko Waterloopleinin ja Visserpleinin kulmassa.
Visser muuten tarkoittaa hollanniksi samaa kuin saksan Fischer eli kalastajaa.

Juttusarja reissusta vuoden 2008 Wijk aan Zeen turnaukseen päättyy tähän. Vastaan mielelläni lukijoiden kysymyksiin ja kommentteihin.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen Antti.Parkkinen@ei_roskaa_shakki.net (etuliite siis pois)
|
 |