 |
Aronian ja Carlsen jakoivat voiton
Antti Parkkinen 27.1.2008
Corus-turnauksen kolmastoista ja viimeinen kierros alkoi aikaisemmin kuin muut kierrokset, koska paikallisten pitää päästä ajoissa kotiinsa, ja illalla on vielä luvassa riemukkaat päättäjäiset, palkintojenjako ja perinteinen hernesoppatarjoilu.
(Viime vuonna maistoin tuota keittoa, ihan maukasta oli, mutta vähän paksumpaa kuin suomalainen vastaava, ja siansiivun sijasta seassa uiskenteli makkaranpaloja.) Samassa teltassa, johon mahtuu satoja ihmisiä, on koko turnauksen ajan järjestetty yleisölle avoimia ja ilmaisia analyysisessioita.
Hollantilaiset ja ulkomaiset suurmestarit ja KvM:t ovat kommentoineet kärkipöytien pelejä.
Aiemmilla kierroksilla esiintymislavalla on nähty mm. Vlastimil Hort ja Ivan Sokolov. Tänään korokkeella istui kuusi juhlakalua, veteraaniturnauksen osanottajat Kortshnoi, Ljubojevic, Portisch ja Timman sekä muuten vain paikalla viihtyvät John Nunn ja Genna Sosonko.

Kierroksen pelit lähtivät käyntiin vauhdikkaasti. Kärkipöytien peleissä Anand-Kramnik, Carlsen-Radzhabov ja Polgar-Aronian ei ollut puhettakaan nopeista remisseistä. Ainoastaan Topalov ja Adams eivät olleet kamppailutuulella ja puolittivat pisteen.
B-ryhmässä yli puolet peleistä päättyi pikaisesti tasan. Sergei Movsesian varmisti voittonsa ja paikan ensi vuoden A-ryhmässä tekemällä nopean remin Humpy Konerun kanssa. C-ryhmässä Fabiano Caruanalla kesti kauemmin saada kutsu ensi vuoden B-ryhmään. Hän voitti lopulta vakuuttavasti Parimarjan Negin.
Judit Polgar ja varsinkin mustilla pelannut Levon Aronian tekivät alkusiirtonsa hirmuisella vauhdilla. Peli alkoi espanjalaisen avauksen Marshallin hyökkäyksellä ja seurasi teoriaa pitkälle keskipeliin. Asema yksinkertaistui nopeasti, eikä kummallakaan ollut todellisia voitonmahdollisuuksia.
Aronian yritti kovasti voittoa, mutta kevyiden upseereiden vaihduttua asema kuivui torniloppupeliksi. Kun viimeisetkin sotilaat olivat lähdössä ulos laudalta, tasapelistä sovittiin 57 siirrossa.
Päivän ensimmäinen tuloksellinen peli oli Peter Leko-Shahrijar Mamedjarov (1-0, 27 siirtoa, espanjalainen, parannettu Steinitz-muunnelma). Unkarilainen nousi voitollaan yli 50-prosenttisen tuloksen, mikä ei kuitenkaan ihan riittänyt turnauksen palkintopallille.
Vasili Ivantshuk ei onnistunut voittamaan Loek van Welyä. Ivantshukin turnaus sujui epätavallisissa merkeissä. Aina voitosta taisteleva ukrainalainen ei voittanut kuin yhden pelin, ei tosin hävinnytkään kertaakaan. Boris Gelfand otti ensimmäisen voittonsa turnauksessa, sai kiinni Pavel Eljanovin ja van Welyn eikä jäänyt yksin pitämään perää.
Magnus Carlsenin ja Teimur Radzhabovin kaksinkamppailu päättyi värikkäiden vaiheiden jälkeen tasan. Avauksessa norjalainen vältti Radzhabovin tavaramerkiksi muodostuneen kuningasintialaisen puolustuksen, muttei saanut myöskään tuon avauksen mukana yleensä tulevaa tilaetua, vaan etenemään pääsi pikemminkin musta kuningatarsivustalla.
Kolmenkymmenennen siirron paikkeilla Carlsen pääsi vapauttamaan asemansa ja aktivoimaan upseerinsa. Yhdessäkään vaiheessa ei kuitenkaan näyttänyt siltä, että jompikumpi pelaajista olisi ollut vaarassa hävitä. Ensin vaihtuivat tornit, sitten kuningattaret, ja laudalle jäivät eriväriset lähetit ja muutama sotilas.
Rauhan solmimiseen tarvittiin kuitenkin 65 siirtoa.
Voittoon ei siis yltänyt tänään kumpikaan kärkisijalla olleista, vaan Aronian ja Carlsen päätyivät yhdessä korkeimmalle palkintopallille. Loppuun asti riitti jännitystä pelissä Anand-Kramnik. Jälkimmäinen vastasi Anandin 1. e4 -siirtoon tapansa mukaan venäläisellä puolustuksella, jossa hänellä yleensä ei ole suuria vaikeuksia pitää tasapeliä.
Intialainen linnoittui kuitenkin kuningatarsivustalle, uhrasi sotilaan kuningassivustalla ja sai aikaan lupaavalta näyttäneen hyökkäyksen. Teknisenä pelaajana tunnettu venäläinen puolustautui sinnikkäästi ja välillä vaikutti jo siltä, että musta oli pääsemässä niskan päälle.
Intialainen uhrasi vielä lähetin ja pyrki mattihyökkäykseen. Värikkäiden vaiheiden jälkeen kuningattaret vaihtuivat, mutta Anand sai sitä ennen napsittua tarpeeksi sotilaita korvaukseksi upseerista. Tulos ei ehkä tyydyttänyt kumpaakaan, mutta oli pelin kulkuun nähden oikeutettu.
Voittajat olivat tietenkin iloisia, vaikka näyttävätkin oheisessa kuvassa lähinnä mietteliäiltä. Aronian kertoi kärsineensä viime aikoina itseluottamuksen puutteesta, mutta saaneensa sen takaisin tähän turnaukseen. Armenialainen pelasikin koko turnauksen reippaasti ja riskejä ottaen. Mielestään hän pelasi paremmin kuin viime vuoden turnauksessa.
Carlsenilta kysyttiin, pitääkö hän tulostaan parhaimpanaan tähän mennessä. Norjalainen myönsi asian olevan näin. Nuori mies on silti hyvin vaatimaton eikä halunnut liikaa kehua itseään ja pelejään.

Turnauksen A-ryhmä oli erittäin tasainen, eikä ensimmäistä ja viimeistä sijaa jakaneiden lopputulosten ero ollut kuin kolme pistettä. B- ja C-ryhmässä pelaajien tasoerot olivat suuremmat. B-ryhmän nuoret naispelaajat Hou Yifan ja Humpy Koneru kamppailivat
tasaisesti paperilla vahvempien miesten kanssa, mutta eivät ainakaan vielä tällä kertaa yltäneet palkinnoille.
Hollannin nuorten lupausten menestys ei ollut myöskään ihan odotettu. Maassa on kuitenkin useita lahjakkaita parikymppisiä suurmestareita,
joten ehkä jo ensi vuonna? C-ryhmässä Caruana oli kahdesta tappiostaan huolimatta lopulta ylivoimainen, vaikka jännitys voittajasta säilyikin viimeiselle kierrokselle.
Kilpailun lopputulokset:
A-ryhmä
1.-2. Levon Aronian (Armenia) ja Magnus Carlsen (Norja) 8/13
3.-4. Viswanathan Anand (Intia) ja Teimur Radzhabov (Azerbaidzhan) 7,5
5.-6. Vasili Ivantshuk (Ukraina) ja Peter Leko (Unkari) 7
7.-8. Michael Adams (Englanti) ja Vladimir Kramnik (Venäjä) 6,5
9.-11. Shahrijar Mamedjarov (Azerbaidzhan), Judit Polgar (Unkari) ja Veselin Topalov (Bulgaria) 6
12.-14. Pavel Eljanov (Ukraina), Boris Gelfand (Israel) ja Loek van Wely (Hollanti) 5
 LEVON ARONIAN
B-ryhmä
1. Sergei Movsesian (Slovakia) 9,5/13
2.-3. Etienne Bacrot (Ranska) ja Nigel Short (Englanti) 8,5
4. Pentala Harikrishna (Intia) 7,5
5. Ian Nepomnjashtshi (Venäjä) 7
6. Ivan Tsheparinov (Bulgaria) 6,5
7.-10. Hou Yifan (Kiina), Erwin L’Ami (Hollanti), Jan Smeets (Hollanti) ja Daniel Stellwagen (Hollanti) 6
11. Humpy Koneru (Intia) 5,5
12.-13. Michal Krasenkow (Puola) ja Gabriel Sargissian (Armenia) 5
14. Wouter Spoelman (Hollanti) 4
 SERGEI MOVSESIAN
C-ryhmä
1. Fabiano Caruana (Italia) 10/13
2.-3. Parimarjan Negi (Intia) ja Dimitri Reinderman (Hollanti) 8
4. Pontus Carlsson (Ruotsi) 7,5
5.-8. Arik Braun (Saksa), Irina Krush (USA), Friso Nijboer (Hollanti) ja John van der Wiel (Hollanti) 7
9. Mark van der Werf (Hollanti) 6,5
10.-11. Efstratios Grivas (Kreikka) ja Li Shilong (Kiina) 6
12.-13. Peng Zhaoqin (Hollanti) ja Anna Ushenina (Ukraina) 4,5
14. Dennis Ruijgrok (Hollanti) 2
 FABIANO CARUANA
Veteraanit
1. Ljubomir Ljubojevic (Serbia) 4/6
2.-3. Viktor Kortshnoi (Sveitsi) ja Jan Timman (Hollanti) 3
4. Lajos Portisch (Unkari) 2
 LJUBOMIR LJUBOJEVIC
Juttu päättyy tällä kertaa tähän, mutta jatkuu ensi viikon puolivälissä. Tarjolla on vielä henkilökuvia Corus-turnauksen vähän tuntemattomammista pelaajista ja taustalla hääräävistä valmentajista ja toimittajista.
Yritän lisäksi katsella hieman Amsterdamin shakkielämää. Hieno kaupunki ei ole pelkästään nuorison rälläyspaikka. Monikultturisen kaupungin taide-elämä on värikästä ja arkkitehtuuri hienoa. Kanavien varrella seisovat upeat kapeat talot ovat mahtava elämys.
Eikä Euwen ja Timmanin kotimaasta puutu myöskään shakkikerhoja ja kahviloita. Vaivautukaa siis vilkaisemaan sivua vielä uudestaan muutaman päivän kuluttua!
 VISWANATHAN ANAND
 MICHAEL ADAMS
 JUDIT POLGAR
 ETIENNE BACROT
|
 |