yla
logo
banneri_yla
banneri
banneri_ala
banneri_oik
ShakkiNet - artikkelitkulma_yla

Corus-tehtäväkisa

1.2.2009 Wijk aan Zee, Antti Parkkinen

Corus-turnaukseen osallistuu suurmestarien lisäksi vuosittain satoja tavallisia shakinharrastajia. Heidän viihdyttämisekseen järjestetään monenlaisia oheistapahtumia: pelejä voi seurata suorana joko pelihallissa tai erillisessä teltassa, jossa huippupelaajat kommentoivat kärkipelien tapahtumia ja jossa järjestetään myös jokavuotiset riemukkaat päättäjäiset ja jaetaan palkinnot. Jo vuosia ohjelmassa on ollut myös leikkimielinen tehtäväkisa, jossa osallistujille annetaan vuorokausi aikaa ratkaista kahden siirron mattitehtävä. Kilpailussa jaetaan pieniä palkintoja, ja siihen voivat osallistua kaikki internetin kautta. Kisaa pyörittää Israelista kotoisin oleva, mutta Hollannissa asuva Yochanan Afek.

Tänä vuonna Afek oli päättänyt järjestää myös vakavamman ratkaisukilpailun. Ratkaistavana oli pelkästään lopputehtäviä. Yhdeksää tehtävää varten oli varattu aikaa kolme tuntia, melkoisen tiukka aikataulu siis. Osallistujia oli kaiken kaikkiaan 22, joukossa kaksi tehtävänratkaisun suurmestaria, hollantilainen Dolf Wissmann ja kolminkertainen maailmanmestari John Nunn Englannista. Ennen kilpailua pyysin Afekia kertomaan hieman itsestään, kilpailusta ja tehtäväshakista yleensä.


YOCHANAN AFEK

Voitteko esitellä itseänne hieman lukijoille?

- Olen järjestänyt erilaisia shakkitapahtumia yli 40 vuotta. Lähishakissa olen kansainvälinen mestari, kuten myös tehtäväshakissa. Molemmissa olen lisäksi kansainvälinen tuomari. Ja tehtävänratkaisussa FIDE-mestari. Lisäksi kirjoitan shakista ja toimin valmentajana. Olen shakkiammattilainen.

Kuinka kauan olette harrastanut tehtäväshakkia? Mikä siinä viehättää?

- Olen ollut aina kiinnostunut tehtäväshakista. Aloitin pelaamisen 15-vuotiaana ja jo samana vuonna julkaisin ensimmäiset matti- ja lopputehtäväni. Nykyisin keskityn lähinnä lopputehtäviin. Tehtävissä minua viehättää niiden taiteellinen puoli. Niissä voi ilmaista uusia ideoita, joita ei voi toteuttaa käytännön pelissä. Olen myös parempi tehtäväshakissa kuin lähipelaajana. Pitää tehdä sitä, mitä osaa parhaiten.

Mistä saitte ajatuksen järjestää tämänvuotinen kilpailu?

- Olen nähnyt samanlaisia kilpailuja joskus aikaisemmin muissa kilpailuissa ja ehdotin kisan järjestämistä Corus-turnauksen järjestäjille. Yleisö pitää varsinkin päivittäisestä kisasta internetissä. Se tarjoaa pientä lisäohjelmaa pelaajille ja katsojille.

Kuinka monta henkeä tuohon kisaan osallistuu päivittäin?

- Pelaajista paikan päällä siihen osallistuu noin 50-80. Internetin kautta keskimäärin ehkä 500 ihmistä päivässä.

Mikä on paras tapa aloittaa tehtäväshakkiharrastus?

- Pitää vain ryhtyä ratkaisemaan tehtäviä. Aluksi kevyitä tehtäviä, jotka eivät ole liian vaikeita. Niitä löytyy lehtien palstoilta, kirjoista, internetistä... Linkkejä hyville verkkosivuille löytyy esimerkiksi osoitteesta www.matplus.net.

Kuinka tietokoneet ovat muuttaneet tehtäväshakkia?

- Laatijoiden on helpompi tarkistaa tehtäviensä oikeellisuus ohjelmien avulla. Koneet ovat osoittaneet monien kuuluisien klassisten tehtävien sisältävän virheitä. Nykyisin on paljon vähemmän virheellisiä tehtäviä kuin aikaisemmin, ja uusien tehtävien tarkkuus on suurempi. On myös kokonaan tietokoneiden laatimia tehtäviä, mutta itse en ole niistä kovin innostunut. Tietokannat ovat myös muuttaneet monien loppupeliasemien arviointi. Nykyisin tiedetään esimerkiksi, että parhaalla pelillä kaksi lähettiä voittaa yhden ratsun ja torni ja lähetti voittavat ratsuparin. Joissakin tapauksissa siihen voidaan tarvita jopa 200 siirtoa, mikä on enemmän kuin käytännön peleihin asetettu 50 siirron yläraja.


JOHN NUNN

Sitten kilpailun tuloksiin ja omiin vaikutelmiini. Ikävä kyllä en voi tässä julkistaa yhtään tehtävistä, koska ne olivat kaikki ensipainoksia, ja laatijat haluavat säästää ne tuleviin tehtäväkilpailuihin. Voin vain sanoa, että osa tehtävistä oli erittäin vaikeita, osa ratkaistavissa. Tätä mieltä oli jopa suurmestari Nunn, joka kenties omaksi yllätyksekseen jäi kisassa toiseksi. Voiton vei nuori hollantilainen Twan Burg, jolle kisa oli vasta toinen. Itse istuin hänen vieressään, en tietenkään luntannut häneltä ratkaisuja, mutta syrjäsilmällä huomasin hänen paiskovan nappuloita laudallaan ilmiömäisellä vauhdilla.


TWAN BURG

Tässä kärkipään tulokset:
1) Twan Burg (Hollanti) 36/45, 2) John Nunn (Englanti) 32, 3) Eddy Van Beers (Belgia) 28, 4-5) Martin van Essen (Hollanti) ja Dolf Wissmann (Hollanti) 22.

Omaan suoritukseeni olen kohtalaisen tyytyväinen. Osallistuin vastaavaan kisaan ensimmäistä kertaa enkä odottanut mitään erityistä. Kaikkeahan pitää kokeilla kerran, kuten englantilaiset sanovat, paitsi kansantanssia. Kokemusta voisi verrata yliopistotenttiin. Kaikki aika pitää käyttää hyväksi ja aivot koko ajan raksuttamassa. Keskittyminen on intensiivisempää kuin tavallisessa shakkipelissä, jossa vastustajan miettiessä omaa siirtoaan voi välillä antaa ajatustensa vaeltaa. Nyt tuntui siltä kuin olisi ollut koko ajan itse siirtovuorossa. Kahden tunnin jälkeen aloin olla jo aika väsynyt, mutta onnistuin silti skarppaamaan sen verran, että löysin pieniä parannuksia muunnelmiin niissä tehtävissä, joissa pääsin edes ratkaisun alkuun. Kaikkiaan ratkaisin yhden tehtävän kokonaan oikein ja sain viidestä tehtävästä hajapisteitä. Pisteitä sain yhteensä 11, ja sijoitus oli kuudestoista. Riittävän hyvä suoritus ensikertalaiselta, vaikka aina jääkin vähän harmittamaan, kun jää näkemättä muutama sellainen yksityiskohta, joiden huomaamiseen olisi riittänyt rahkeita. En tiedä, aionko osallistua tulevaisuudessa vastaaviin kilpailuihin, mutta suosittelen kokemusta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tehtävänratkaisusta. Jos jännittää etukäteen, niin lohdutukseksi riittänee se, että tässä kilpailussa oli muitakin ensikertalaisia, eikä kukaan jäänyt kokonaan pisteittä.