 |
Wijk aan Zee 3 – Aronian ja Svidler päivän voittajat
Antti Parkkinen
Perjantai 26.1. A-ryhmän peleistä päättyi ensimmäisenä tasan Anandin ja Shirovin venäläinen. Pelin jälkeen Shirov sanoi sekoittaneensa oikean siirtojärjestyksen muunnelmassa ja joutuneensa huonoon asemaan. Anand ei kuitenkaan jatkanut parhaalla mahdollisella tavalla, ja loppuaseman torniloppupeli ei enää tarjonnut valkealle minkäänlaisia voitonmahdollisuuksia.
ALEKSEI SHIROV
Kramnik ja Radzhabov pelasivat mielenkiintoisen kuningasintialaisen ja myös jakoivat pisteen. Pelin jälkeen he analysoivat yli tunnin etsien mahdollisuuksia parantaa pelijatkoa. Kramnikin mukaan hyökkäävän mustan oli helpompi pelata asemassa, jossa valkealla oli sotilas enemmän. Siksi hän päätti antaa sotilaan takaisin, mutta oletti pystyvänsä painostamaan asemallisesti. Radzhabov pelasi kuitenkin tarkasti ja tasapelistä sovittiin pian tämän jälkeen.
Muuten Kramnik sanoi olevansa tyytyväinen turnaukseensa, koska on yhä väsynyt viime vuoden tiukan ohjelman ja Topalov-ottelun jälkeen. Siksi hän ei ole odottanutkaan enempää tältä turnaukselta, vaan pelaa ilman suurempia paineita.
Myös Aronian sanoi ottavansa pelin kerrallaan, koska näin pitkässä turnauksessa on tärkeää miettiä tulevia pelejä eikä menneitä. Hän oli tyytyväinen Wijk aan Zeessa toistaiseksi voittamiinsa peleihin, mutta kertoi pelanneensa huonosti valkeilla.
Tänään Aronianin asema Karjakinia vastaan näytti katalonialaisen avauksen jälkeen tasaiselta. Karjakin pelasi ilmeisesti uutuuden 15. - Ld6 ideana pelata c7-c5 kerralla (tätä siirtoa Anand ei ehtinyt tehdä Kramnikia vastaan kuudennella kierroksella). Parinkymmenen siirron jälkeen Aronian sanoi aseman olleen parempi valkealle, koska valkean ratsu puolusti avainruutuja ja tarjosi samalla hyökkäysmahdollisuuksia. Mustan taas oli vaikea löytää hyviä siirtoja näin passiivisessa asemassa. Aronian väitti ensin hidastelleensa turhaan, mutta käytti syntyneen tilaisuuden hyväkseen ja eteni h-sotilaalla päästen avaamaan h-linjan. 38. - f5 oli hänen mukaansa huono. Sen sijaan mustan piti yrittää daamin vientiä kahdeksannelle riville ja ratsun perääntymistä g8:aan puolustamaan kuningasasemaa. Loppuasemassa valkean kuningattaren tuloa f6:een ei voi estää.
ARONIAN TYYTYVÄINEN
Päivän sensaatio oli kuitenkin Svidlerin voitto Topalovista. Bulgarialainen kärsi ensimmäisen tappionsa turnauksessa, mutta johtaa edelleen puolella pisteellä ennen Aroniania, Radzhabovia ja Svidleriä. Hänellä on kuitenkin kova loppuohjelma, valkeat Kramnikia ja mustat Radzhabovia vastaan. Turnauksen voitosta käytäneen siis kova taistelu kahdella loppukierroksella.
Itse peli (jälleen kerran sisilialaisen Najdorf-muunnelma) tarjosi paljon jännitystä, ja etu vaihteli puolelta toiselle. Kolmenkymmenen siirron paikkeilla Topalovin hyökkäys näytti lyövän läpi, mutta Svidler pääsi vaihtamaan kuningattaret ja sai etua torniloppupeliin. Tämän pietarilainen realisoi varmasti. Pelissä riittänee analysoitavaa huippusuurmestareille ja kotitietokoneille joksikin aikaa.
SVIDLER PÄIHITTI TOPALOVIN
Carlsenin ja van Welyn pelissä syntyi torni+lähetti vs. torni -loppupeli, jota norjalainen puolusti kekseliäästi. Van Wely kyllästyi yrittämään voittoa ja päästi Carlsenin 109. siirrossa pattiin. Pelit Navara-Motylev ja Ponomariov-Tiviakov päättyivät myös tasan.
B-ryhmän kärkeen nousi yksin Ukrainan Pavel Eljanov, joka voitti mustilla Ranskan Maxime Vachier-Lagraven. C-ryhmän voittajasta ei ole enää epäilystä : Ian Nepomnjashtshi Venäjältä on ollut tähän mennessä aivan ylivoimainen.
PAVEL ELJANOV
MAXIME VACHIER-LAGRAVE
KOSINTSEVA SISTERS
|
 |