 |
Wijk aan Zee 7 – Hienot päättäjäiset
Antti Parkkinen
Sunnuntai 28.1. Suurella ja omalaatuisella turnauksella on myös omanlaisensa päättäjäiset. Turnausta varten pystytetyssä paviljongissa ovat viime päivinä yleisölle pelejä kommentoineet muun muassa suurmestarit Hans Ree, Genna Sosonko ja Paul van der Sterren, itsekin aikoinaan A-ryhmässä vuosikausia pelanneet. Päättäjäisiä varten pöydät on katettu pitkittäin, suurmestarit ja Corus-yhtiön edustajat istuvat tavallisen kansan ja amatööripelaajien kanssa sikin sokin sulassa sovussa. Vadeilla lojuu kinkku- ja juustovoileipiä, ja tarjoilijat kantavat hernekeittokulhoja ja ilmaisia olut- ja viinilaseja sadoille kutsutuille shakinharrastajille ja paikallisille asukkaille. Baskeripäiset soittajat viihdyttävät yleisöä hollantilaisilla, ranskalaisilla ja venäläisillä kansanlauluilla ja iskelmillä.
Puheita pidetään, pisimmän ja yleisön reaktioista päätellen hauskimman esittää entinen Hollannin parlamentin jäsen, 96-vuotias aktiivi shakinharrastaja. Yleisön joukossa vilahtaa kunniavieraita, kuten entinen maailmanmestari Anatoli Karpov.

Palkinnot jaetaan, alkaen C-ryhmästä, jonka kaksi parasta, Krasenkow ja Nepomnjashtshi sekä paras hollantilainen Spoelman kutsutaan ensi vuoden B-ryhmään. B-ryhmässä toista sijaa jakaa kokonaista neljä pelaajaa, eivätkä tuolit ole riittää kaikille palkinnonsaajille. A-ryhmän voittajien on helppo hymyillä, vaikka järjestäjät eivät olekaan varautuneet siihen, että ensimmäistä sijaa jakaa kolme pelaajaa. Pokaaleja on vain yksi ja sen saa Aronian sillä perusteella, että on pelannut turnauksen loppukierrokset parhaiten. Radzhaboville ja Topaloville luvataan toimittaa mitä pikimmin samanlaiset pystit.

Parin tunnin päästä juhla on ohi. Suurmestarit ja järjestäjät on vielä kutsuttu yksityiseen bankettiin, jonne tavallisilla toimittajilla ei ole asiaa. Kaikki päättäjäisissä olleet saavat kuitenkin ovella matkamuiston, tölkin urheilujuomaa, jonka etikettiin on painettu yksi jonkin aikaisemman Wijk aan Zee -turnauksen huippupeleistä. Itselleni osuu Ljubojevic-Andersson vuodelta 1976 (sisilialainen, Taimanov, 34 siirtoa, 1-0).

Lehdistöhuoneessa nähtyä ja kuultua. Yksi Wijk aan Zeen yleisesti mainostetuista erikoisuuksista on hyvät ja ystävälliset suhteet pelaajien, järjestäjien ja tiedotusvälineiden kesken. Päivän voittajat analysoivat pelinsä toimittajajoukolle, ja myös pelaajien keskinäisiä pelinjälkeisiä analyysituokioita pääsee seuraamaan. Toimittajat voivat myös seurata pelejä reaaliajassa suurilta näyttöruuduilta lehdistöhuoneessa. Samanlaiset monitorit on pelihallissa yleisöä varten.
Paikalla oli toimittajia Hollannin lisäksi ainakin USA:sta, Englannista, Saksasta, Tanskasta, Espanjasta, Kiinasta, Armeniasta, Bulgariasta ja Venäjältä. Bulgarialaiset olivat liikkeellä joukolla - viime päivinä paikalle ilmestyi myös maan TV-kamerat seuraamaan Topalovin suorituksia. Myös Venäjän televisio oli paikalla (NTV-kanava). Jälkimmäinen lähettää joka sunnuntai shakkiohjelman ja raportoi lisäksi tärkeimmistä turnauksista päivittäin, haastattelee pelaajia, jne. Bulgarialaiset ja venäläiset eivät juuri seurustelleet keskenään. Kramnik-Topalov-ottelun kiistat ja molemminpuoliset syytökset vilpistä ovat vielä tuoreessa muistissa

Venäläiset myös analysoivat käynnissä olevia pelejä reaaliajassa verkossa. Maan kaksi tärkeintä shakkisivustoa ovat www.chesspro.ru ja www.64.ru, joiden materiaalista pieni osa on luettavissa myös englanniksi. 64, jolla on pitkät perinteet shakkilehtenä, laittaa tosin suurimman osan artikkelinsa verkkoon vasta kuukauden tai parin kuluttua julkaisusta lehdessä, saadakseen kaupaksi lehden paperiversion. Lehden kirjeenvaihtaja ja nettisivun ylläpitäjä Jevgeni Surov keräsi myös toimittajilta vastauksia vuosittaiseen Shakki-Oscar-äänestykseen, jonka 64 järjestää. Vuonna 2005 voittajaksi äänestettiin Topalov, viime vuoden tulokset eivät ole vielä selvillä.
Internet-tekniikka on tuonut shakkimaailmaan viime aikoina mielenkiintoisia uutuuksia. Hollantilaisen Peter Doggersin sivusto www.chessvibes.com, joka ei ole ollut toiminnassa vielä vuottakaan, näyttää videoita tärkeimmistä turnauksista. Wijk aan Zeessa Doggers kuvasi mm. kaikki pelaajien lehdistötilaisuudet ja osan analyysituokioista. Mielenkiintoista katseltavaa!
Amerikkalainen Internet Chess Club (www.chessclub.com), jossa suurin osa huippusuurmestareista pelaa pikapeliä, taas tarjosi yleisölleen mahdollisuuden myös kuunnella välähdyksiä ja haastatteluja paikan päältä. Toimittaja Macauley Peterson oli äänessä useita kertoja viimeisten kierrosten aikana.
MACAULEY PETERSON
Hieno ja melko uusi shakkisivusto on myös hollantilaisen Frits Agterdenbosin www.chessvista.com, jolla on nähtävissä valokuvia kaikista viimeaikaisista huipputurnauksista. Wijk aan Zeen turnauksen aikana sivulle lisättiin joka päivä tuoreet kuvat päivän tapahtumista.
Paikalla oli luonnollisesti myös maailman paras shakkilehti, hollantilainen New in Chess (www.newinchess.com), jonka toimittaja Dirk Jan ten Geuzendam on kuuluisa varsinkin erinomaisista pelaajahaastatteluistaan. Yksityiskohtaisen raportin Wijk aan Zeen turnauksesta voikin lukea piakkoin New in Chess-lehdestä.
B-RYHMÄN KAKKOSET
C-RYHMÄN PALKITUT
AVOIN TURNAUS
ANATOLI KARPOV
GENNA SOSONKO
DIRK JAN TEN GEUZENDAM
PETER DOGGERS
JEVGENI SUROV
TURNAUKSEN VARAPÄÄMAJA CAFE DE ZON
CORUS PAVILJONKI
RATSU LAIDASSA, TEHO HIEKASSA
REILU PELI
|
 |