Maiden Elo-keskiarvot 1.1. 2005

 

 

FIDE panee pelaajien lisäksi järjestykseen maat

 

Maailman shakkiliitto (www.fide.com) listaa nykyisin pelaajien vahvuusluvut neljä kertaa vuodessa. Jo muutamalla viime kerralla se on pannut paremmuusjärjestykseen myös jäsenmaat kymmenen parhaan pelaajan ELO-keskiarvon mukaan. Tässä listan kärkipäätä 1.1. 2005 (FIDE:n muutama yhteen- ja jakolaskuvirhe on tähän korjattu):

 


  

Kuten odottaa sopii, Venäjä on tällaisessa tilastossa omaa luokkaansa. Nuorten ukrainalaisten viimeaikaiset hienot saavutukset (olympiavoitto!) ovat nostaneet maan selväksi kakkoseksi. Niiden jälkeen onkin jo tasaisempaa, ja sijoitukset ovat jonkin verran vaihdelleet listalta toiselle viime vuosina. Hurjassa nousussa on ollut Ranska, joka on ex-neuvostovahvistustensa ohi saanut tuoreelle Top 100 –listalle neljä syntyperäistä ranskalaispelaajaa (Bacrot, Lautier, Fressinet ja Bauer). Myös Calviassa pronssia saanut Armenia on pienestä asukasluvustaan huolimatta korkealla kuudentena, ja heti perässä seuraavat sen myös melko pienet kaukasialaiset naapurit Georgia (kolmastoista) ja Azerbaidzhan (kuudestoista), jotka ovat Neuvostoliiton seuraajavaltioista parhaita Venäjän ja Ukrainan jälkeen.

 

Eniten voimasuhteisiin vaikuttanut seikka on ollut venäläispelaajien massiivinen maastamuuto Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Yhdeksän kymmenestä parhaasta israelilaisesta, kahdeksan kymmenestä parhaasta amerikkalaisesta ja kuusi kymmenestä parhaasta saksalaisesta on entisiä neuvostoliittolaisia. Yllä olevan listan maista on näiden lisäksi kymmenen parhaan joukossa ainakin yksi tällainen vahvistus seuraavilla mailla (vahvuusjärjestyksessä): Unkari, Ranska, Hollanti, Puola, Romania, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Slovakia, Slovenia, Kanada, Belgia, Itävalta, Italia ja Australia. Näistä lähes jokainen olisi listalla muutaman pykälän alempana ilman uusia kärkipelaajiaan.

 

Maailman kärkeä kohti ovat tasaisen varmasti nousseet myös Kiina ja Intia, jotka tukevat voimakkaasti nuorten shakkiharrastusta ja tarjoavat nykyisin lahjakkuuksilleen tilaisuuksia kohdata maailman huippuja järjestämällä vahvoja turnauksia ja maaotteluita kotikentällä. Euroopan maista ovat vahvistuneet Puola ja Espanja. Sen sijaan esimerkiksi Englannista ei ole viime vuosina ilmaantunut vahvaa nuorta pelaajasukupolvea. Entisistä menestyksekkäistä sosialistimaista Bulgaria, Romania ja Tshekki ovat myös lievässä laskussa. Ex-Jugoslavian pelaajiin palataan tässä jutussa myöhemmin.

 

Huomattakoon myös, että Myanmarin pelaajia ei ole otettu huomioon näissä tilastoissa. Heidän tuloksistaan, peleistään tai edes olemassaolostaan ei ole tarpeeksi dokumentoitua tietoa. Ainoa pelaaja, joka on todistettavasti osallistunut oikeisiin turnauksiin kiinalaisten kanssa, on SM Zaw Win Lay, jonka luku on pudonnut muutaman vuoden takaisista ihmelukemista normaaliin. Luvullaan 2498 hän ei olekaan enää maan ykkönen, vaan edellä on pysynyt useita yli 2500:n “pelaajia”.

 

Suomi on totuttuun tapaan Pohjoismaista viides ja listalla sijalla 54. Tanskalla on vahvojen kärkipelaajiensa ansiosta etumatkaa Ruotsiin. Kumpikin maa on jonkin verran vahvempi kuin Baltian maat, joista Liettualla on muutaman pisteen etumatka Latviaan. Norja ja Islanti ovat kymmenen keskiarvoltaan melko tasavahvoja ja Virosta hieman edellä. Alueena Pohjoismaat ovat väestömääräänsä nähden vahvoja shakissa. Tässä todisteeksi Pohjoismaiden kahdenkymmenen parhaan pelaajan lista:

 


Ruotsalaisia mahtuu kahdenkymmenen parhaan pohjoismaalaisen joukkoon seitsemän, tanskalaisia viisi, norjalaisia neljä ja islantilaisia kolme. Ainoa suomalainen Tomi Nybäck on kuitenkin matkalla ylöspäin ja (ainakin toistaiseksi) pisteen edellä Norjan ihmelasta Magnus Carlsenia.

 

 

Neljän ja kahdenkymmenen parhaan keskiarvot

 

Mutta miksipä juuri kymmenen parhaan keskiarvo antaisi parhaan mittapuun maiden keskinäiseen vertailuun? Onhan niin, että varsinkin pienillä mailla voi olla kova kärki, muutama huippupelaaja vailla vertaa, kun taas niillä mailla, joilla on runsaslukuinen väestö tai ainakin vahva perinteinen shakkikulttuuri, on paljon suhteellisen tasavahvoja pelaajia, vaikka huippupelaajia olisikin tasoon nähden suhteessa vähän. Katsotaanpa siis ensin taulukkoa maiden neljän parhaan keskiarvoista:

 


 

Ukraina on tässäkin Venäjän jälkeen selvänä kakkosena. Intia on noussut jo kuudenneksi, kun Anandin vanavedessä on kasvanut taitavia nuoria, muun muassa vuoden 2004 nuorten maailmanmestari Pentala Harikrishna. Suurista maista taas USA:lta ja Saksalta puuttuvat nykyisin maailman huiput.

 

Suomellakaan ei ole Nybäckin lisäksi muita yli 2500:n pelaajia. Sijoitus on 59., Perun ja Irlannin välissä ja selvästi muita Pohjoismaita ja Baltian maita jäljessä. Suomella on kuitenkin tasaväkinen hyvien pelaajien joukko, jonka vahvuusluvut voisivat olla korkeampia, jos maamme huiput osallistuisivat enemmän kansainvälisiin turnauksiin eivätkä vain pelaisi keskenään (jolloin ELO-pisteet vain vaihtavat omistajaa pelaajalta toiselle). Kansainvälisissä kosketuksissa pelaajat voivat nostaa omaa lukuaan ja samalla hyödyttää maanmiehiään, jotka saavat jatkossa kotimaan turnauksissa numerollisesti vahvempaa vastusta. Niinkin vahvojen shakkimaiden kuin Englannin ja USA:n suhteelliseen taantumaan voikin olla osasyynä se, että niidenkään pelaajat eivät - maantieteelle kun ei voi mitään - pelaa riittävästi muiden kanssa. (Ehkä on myös niin, että kehittyneen teknologian maissa on siirrytty yhä enemmän pelaamaan Internetissä FIDE:n vahvuuslukujen ulkopuolella, mutta se on jo toinen juttu.)

 

Suomen kärkipelaajien tasaisuus näkyy seuraavasta kahdenkymmenen parhaan keskiarvojen taulukosta:

 


Suomi on tässä sijalla 49 eikä kovinkaan kaukana esimerkiksi Islannista ja Virosta. Ruotsissa hyvien pelaajien lukumäärä on suurempi kuin Tanskassa, ja näin laskettuna maa on Pohjoismaiden ykkönen.

 

USA, Saksa ja Israel ovat myös maita, joissa on runsaslukuinen vahvojen pelaajien joukko. Viimeksi mainitun lisäksi myös Armenia ja Georgia ovat pienestä asukasluvusta huolimatta laajan shakkikulttuurin maita. Kiinan valtavasta väestöstä taas löytyy väkisinkin lahjakkuuksia, nyt kun shakkiharrastus on sielläkin levinnyt viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

 

Verrataan vielä aiempia taulukoita keskenään:

 


 

Tässä taulukossa on kymmenen parhaan keskiarvojen 30 kärjessä. Vasemmanpuoleiset sarakkeet kertovat neljän parhaan keskiarvot ja sijoitukset, oikeanpuoleiset sarakkeet tilanteen kahdenkymmenen parhaan keskiarvojen mukaan.

 

Taulukoista voi myös huomata, kuinka entisen Jugoslavian seuraajavaltioissakin on yhä suuri joukko vahvoja suurmestareita, vaikka he eivät enää ylläkään aivan maailman kärkisijoille. Jos Jugoslavia yhä olisi yhtenäinen maa, sen neljän parhaan keskiarvo olisi 2639, jolla se sijoittuisi kolmanneksitoista. Kymmenen parhaan tilastossa sijoitus olisi yhdeksäs keskiarvolla 2606 ja kahdenkymmenen parhaan tilastossa peräti neljäs keskiarvolla 2577.

 

Jos leikitään ajatuksella, että Pohjoismaat olisivat yksi maa, kymmenen parhaan keskiarvolla 2589 ne pääsisivät sijaluvulle 12 ja kahdenkymmenen parhaan tilastossa keskiarvo olisi 2562 ja sijoitus kahdeksas ennen Englantia. Shakkia osataan shakkia siis pelata myös Pohjolassa, vaikka Carlsenin lisäksi ei peliin ole viime vuosina ilmestynyt uusia huippulahjakkuuksia.

 

Lopuksi vielä vertailutaulukon sijaluvut 31-60 (kymmenen parhaan keskiarvot):

 


 

 

Tammikuussa 2005      Antti Parkkinen

                                   antti.parkkinen@kiitos ei roskaa shakki.net