Pääsivu Nappuloiden nimet 77 kielessä   Loppupelimatit 1928 pelejä Vanhoja kuvia



Vanhoja nappulasanoja


Latina, v. 950- Latina, v. 1050- Latina, v. 1150 Latina, v. 1150- Latina, v. 1250- Latina, v. 1260 Nykylatina
rex rex rex rex roi, rex rex rex
Fers, "Q" regina femina, regina regina, fersia regina royne, fierge, fercia, regina regina regina
rochus rochus rochus rochus roccus rochus turris
eques eques eques, equestris, caballarius miles miles miles eques
Fil, "L" comes, curvus alficus calvus senex, alphicus alfinus alphinus cursor
pedes pedes pedes pedes pedo pedinus pedes


Englanti, 1430 Englanti, 1476 Ranska, 1100- Ranska, 1300 Espanja, 1283
kynge kynge roy rois rey
Fers, "Q" queen, fers queen fierce fierche alférez Fers, "Q"
roke, rokus roke roc ros roque
eques, knyght knyght chevalier chevalier cuallo
Fil, "L" awfyn, alfin alphyn auffin fos alfil Fil, "L"
paune pawn paon paon peone


Saksa, 1507 Saksa, 1616-94 Ranska, 1500- Italia, 1500-
König Konig roy
Königin, Frawe Konigin dame, reine dama, regina
Rach Elephant, Roc, Roch tour, roc, château torre, rocco, castello
Ritter Springer, Ritter, Reuter chevalier, sauteur cavallo
Alt Lauffer, Hund fol, prestre alfiéro, alfino
Fende Baur pieton, pión pedina, fante, pedone


Espanja, 1497 Espanja, 1500- Puola, 1500- Hollanti, 1900- Gaeli, 1900-
rey rey król koning ri
dama, alferezza dama królwa, bába koningin, dam beinrioghan
roque roque roch taarn caislean
cavallo cavallero rycerz springer ridire
alfil alférez, alfiéres póp looper easbog
peon peón pieszek, cholop knegt, bonde fiann, fear


Lähde: Ernst Strouhal: Die Kunst des Schachspiels, 1996, sivut 164-166


1400-luvulle asti kuningattaren paikalla oli fers, heikko nappula, joka liikkui vain yhden ruudun vinottain. Sotilas korottui viimeisellä rivillä fers-nappulaksi. Vain ensimmäisellä siirrollaan fers pystyi hyppäämään kahden ruudun päähän: fers-d1 pystyi liikkumaan ruutuihin e2, c2 ja vielä hyppäämään ruutuihin b1, b3, d3, f3 ja f1 samalla siirrolla. Arabialainen firzân-nappula liikkui aina 1 ruudun vinottain; fersin ensimmäisen siirron hyppy keksittiin viimeistään 1100-luvulla. (David Hooper ja Kenneth Whyld, The Oxford Companion to Chess, 1984)

1400-luvulle asti lähettien paikalla oli fil, joka liikkui kaksi ruutua vinottain, riippumatta oliko välissä olevassa ruudussa nappulaa. Fil-nappulan nimi tulee arabiasta (fîl) ja alkuaan persiasta, jossa pil tarkoittaa norsua. Englannin kielessä käytettiin fil-nappulasta sanaa aufin (kirjoitettuna eri kirjoissa myös awfyn, alfin, alphyn), kunnes 1400-luvun lopussa sen korvasi paljon vahvempi bishop, nykyinen lähetti.

Lähetin liikkuminen on lainattu kuriiripelin kuriirilta. Kuriiripeliä pelattiin 12x8 ruudun laudalla Saksassa 1100-luvulta lähtien. Viimeksi kuriiripeliä pelattiin Ströbeckin kylässä vielä 1800-luvulla. Kuriiripelin nappulat olivat vasemmalta lukien: torni, ratsu, fil, kuriiri, Mann, kuningas, fers, Schleich, kuriiri, fil, ratsu ja torni. Mustan nappulat olivat tämän peilikuvana. Molemmilla oli 12 sotilasta toisella rivillä. Kuriiri liikkui kuin lähetti, Mann kuten kuningas ja Schleich yhden ruudun lateraalisesti (esim. e3:sta ruutuihin e4, d3, f3 ja e2). (David Hooper ja Kenneth Whyld, The Oxford Companion to Chess, 1984)
Kuriirishakissa nappulat liikkuvat ylöspäin, mutta aika hitaasti. Sotilaan kaksoisaskel ei ollut sallittua. Yleensä molemmat siirsivät alkupelin siirrot a2-a4, g2-g4, l2-l4 ja fers ruutuun g3, musta samat siirrot symmetrisesti, jolloin alkoi varsinainen peli. Alkupeli on nykyisen avauksen varhainen edeltäjä, mutta alkupelissä molemmat siirsivät yhteisestä sopimuksesta.

Nappuloilla fers ja fil ei ole suomenkielistä nimeä, mutta on todennäköistä että keskiajalla Suomessakin pelattiin shakkia ja näillä nappuloilla lienee ollut suomenkielinen sana. Suomessa on säilynyt hyvin vähän keskiaikaisia asiakirjoja ja nämäkin ovat latinankielisiä, jolloin niissä ei juuri ole suomen kielen sanoja. Mahdollisesti latinan kielestä on käännetty tai lainattu nappulasanoja keskiajan suomeen. Fers-nappula lienee käännetty kuningattareksi. Latina käytti keskiajalla tornista sanaa rochus, joka on lainattu arabian kautta persiasta (rukh). Keskiajalla sanaa käyttivät myös ranska, espanja, saksa ja puola, joissa se myöhemmin korvattiin italian kielen sanan rocco 'torni' käännöksellä. Englanti käyttää tornista yhä samaa ikivanhaa sanaa rook. Sana rochus on mahdollisesti lainattu myös keskiajan suomeen nappulan nimityksenä. Keskiajan ratsu oli latinaksi ritari tai sotilas (eques, miles).




Linkkejä
Keskiajan shakki
Kuriirishakki
Alfonson_käsikirjoitus

Usual R sound
French R sound



Pääsivulle