Juhlakongressi Amsterdamissa

Tasapelien vertailuun suunnitteilla mullistava muutos

Teksti ja kuvat: Heikki Arppi

Kansainvälisen kirjeshakkiliiton, ICCF:n 50. maailmankongressi pidettiin elokuussa Amsterdamissa. Juhlaa riitti tapahtumaan enemmänkin, sillä ICCF:n ensimmäinen kongressi pidettiin juuri Amsterdamissa vuonna 1956. Lisäksi järjestäjämaan Hollannin Shakkiliitto täyttää tänä vuonna 150 vuotta.

Vuodesta 2009 ICCF:ää johtanut ranskalainen Eric Ruch sai tällä kertaa amerikkalaisen vastaehdokkaan, mutta jatkaa seuraavalle nelivuotiskaudelle selvällä äänestysvoitolla.

Kongressi sai ikävän lopun, kun latvialainen Maigonis Avotinsh menehtyi hotellihuoneessaan äkillisesti päätöspäivänä.

Ensimmäistä kertaa kongressien historiassa ICCF on myöntämässä etäshakin mahdollisen päättymisen tekoälyn kehittymisen vuoksi.

Kongressi käsitteli esitystä, että ICCF valmistautuu säännöissään myös toimintansa mahdolliseen päättymiseen. Ei tänä vuonna, ei ensi vuonna, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa. Syynä voi olla edellä mainittu kilpailullinen, mutta yhtä lailla taloudellinen tai toimihenkilöiden vähenemisen aiheuttama seuraus.

Jos tällaiseenkin lopputulokseen ei valmistauduta riittävän sääntöpykälin, voisi hädän hetkellä tulla monta kysymystä ratkaistavaksi muun muassa jäljellejäävän omaisuuden jaossa.

 

Suomen kanta hävisi

Ukraina-esityksessä

Tiukin äänestys käytiin Ukrainan esityksestä, jossa venäläiset ja valkovenäläiset suljettaisiin kaikista toimihenkilötehtävistä eikä uusia pelaajia näistä maista hyväksyttäisi mukaan.

Äänestyksestä odotettiin tasaista. Esitys kaatui lopulta äänin 18-19, kun 17 maata äänesti tyhjää. Itse kongressiin kantansa oli jättänyt yhdeksän maata. Niistä kaksi äänesti tyhjää, vain Suomi ja Etelä-Afrikka puolesta ja loput viisi (Australia, Yhdysvallat, Saksa, Kanada ja Ranska) vastaan. Näin voi sanoa, että kongressi ratkaisi tuloksen, ei ennakkoäänestys.

Suomen virallinen ICCF-delegaatti Ragnar Wikman oli estynyt matkustamasta Amsterdamiin, mutta äänesti ennakkoon kahta pykälää lukuunottamatta. Paikan päälle lentänyt Suomen etäpelijaoston puheenjohtaja Heikki Arppi päätti näissä Suomen kannan.

 

Tasapelien sisälle

ehdotusjärjestelmä?

Toinen oli tämä Venäjä-äänestys, toinen slovenialaisen maailmanmestarin ja maansa delegaatin Marjan Semrlin esitys uuden vertailujärjestelmän luomisesta tasapelien riivaamaan serveripelien huippushakkiin. Suomikin äänesti uuden ”pelastussuunnitelman” puolesta, mutta äänet menivät tasan 22-22, joten lopullinen päätös siirtyy eteenpäin.

Tarkoituksena on kokeilla tätä ensin testiturnauksissa, kunhan serveri saadaan toimivaksi ja ymmärtämään uudistuksen vaatimukset. Samalla uudistus ohittaisi muut vertailut, joista voittojen määrää korostava Baumbach-vertailu on tasapelien invaasiossa jäänyt muutenkin lähes tarpeettomaksi.

Ehdotuksessa lopullinen järjestys määräytyisi seuraavassa järjestyksessä: 1) Tulos pelissä (voitto, tasapeli), 2) Parempi suorituskyky vastustajan liikkeiden ennustamisessa.

Jokaisessa pelissä avattaisiin ennustetili erikseen valkoiselle ja mustalle. Molempien tilien saldo olisi 0 pistettä. Jokaisella siirrolla pelaajan on pelattava vähintään yksi ehdollinen liike perusliikkeen lisäksi. Jos vastustaja hyväksyy ehdollisen siirron, pelaaja saa tililleen 1 pisteen. Ehdollisia menestyspisteitä kerättäisiin vain 50. siirtoon asti, jotta pelit eivät viivästyisi ennusteen tuloksen muuttamisen toivon vuoksi. Joten viimeisen pakollisen ehdollisen tekee musta 50. siirrollaan, kun hän ennustaa valkoisen 51. liikkeen. Yhteensä pelissä olisi tarjolla maksimissaan 100 pistettä, koska valkoisen ensimmäistä siirtoa ei teknisesti voida ennustaa.

Kun peli on päättynyt, ennustuksen voittaja selviää. Tämä on pelaaja, joka teki enemmän pisteitä pelin ennustetulostilillään. Jos ennustuksen tulos on yhtä suuri, pelaaja, jolla on mustat nappulat, on ennustuksen voittaja. Ennustevoittaja saa yhden vertailupisteen turnaustaulukkoon. Turnauksen lopussa saman shakkipistemäärän saaneiden pelaajien välillä paremmaksi sijoittuu pelaaja, jolla on enemmän pisteitä ennustuskriteereistä.

Serveripeli nopeutuisi pakollisten ehdollisten liikkeiden vuoksi ja viivyttely olisi huomattavasti vaikeampaa. Pelaajat olisivat kiinnostuneita löytämään uusia polkuja tavallisen shakkiteorian ulkopuolelta, koska he haluaisivat yllättää vastustajansa.
Olisi järkevää etsiä siirtoja tietokoneen ehdotuksen ulkopuolelta, jotta vastustaja ei saisi helppoja vertailupisteitä.
Muun muassa Puolan delegaatti Mariusz Wojnar näki muutoksen ainoana mahdollisuutena pitää huipputason etäshakki elossa.
Walesin delegaatti ja ICCF:n palvelujohtaja Austin Lockwood oli myös innoissaan ehdotuksesta.
-        Toisin kuin muut ehdotukset tekoälymoottoreiden vaikutuksen minimoimiseksi muuttamalla shakin lakeja, peli pysyy samana - se on silti shakkia, täsmälleen sellaisena kuin me kaikki tiedämme ja rakastamme sitä... mutta se tuo mukanaan kilpailuelementin, jota ei voi helposti ohjelmoida, se tuo ihmisen taidot takaisin peliimme.
-        Sen sijaan, että pelaajat valitsisivat aina moottoreiden suosittelemaa parhaan siirron, vahvimmat pelaajat pelaavat odottamattomimman liikkeen – tämä erottaa varmasti tosipelaajat pelkästään tietokoneiden avulla pelaavista, Lockwood kuvaili.
Tasapeliongelma on todellinen. Yli 2500-vahvuisten pelaajien keskinäisissä peleissä tasapeliprosentti on noussut vuodesta 2012 kymmenessä vuodessa 78,6 prosentista 98,1 prosenttiin. 
Viimeisten kolmen vuoden aikana kirjatuista yli 2500-vahvuisten pelaajien 2053 pelistä vain 25 päättyi todellisen taistelun jälkeen jommankumman voittoon. Muut voittoon päättyneet olivat joko ”näppäilyvirheen”, ajanylityksen tai ”hiljaisten keskeytysten” syytä.
Muissa äänestyksissä hyväksyttiin muun muassa normiturnausten osallistumismaksut yhtäläisiksi. Tästä lähtien kaikkien osallistumismaksu on direct entryllä 18 euroa, josta liitto saa myöhemmin takaisin kuusi euroa.
Tästä lähtien ystävyysmaaotteluissakaan yksikään maa ei voi käyttää toisen maan pelaajia. Muun muassa Kuuban joukkueessa on pelannut espanjalaisia ja Brittein saarten joukkueissa sekaisin walesilaisia, englantilaisia ja skotlantilaisia. Äänestys oli varsin selvä, sillä vain Espanja ja Hollanti vastustivat.
 
Salmiselle
tunnustusta
Amsterdamin kongressissa jaettiin perinteisesti kunniakirjoja ja mitaleita ansioituneille. Suomen edustaja sai tällä kertaa vain yhden tuomisen, kun lappeenrantalaiselle Jussi Salmiselle annettiin kyseiset tunnustukset ICCF:n toimihenkilöturnauksen kakkossijasta. Hollannin Jan Bart van Daatselaar voitti puolen pisteen marginaalilla CCE-tulokseen yltäneen Salmisen.
 
Pikashakkiakin
pelattiin
Perinteisessä ICCF:n pikashakkiturnauksessa Saksaan meni kaksoisvoitto. Robert Bauer voitti puolella pisteellä Matthias Kribbenin. Kolmas oli edellisvuoden voittaja ja kirjeshakin maailmanmestari, Slovenian Marjan Semrl, neljäs Ruotsin Per Söderberg, viides Saksan Stephan Busemann ja kuudes Heikki Arppi. 
Arpin tulos 14 pelaajan turnauksessa oli 7,5 pistettä /13 peliä. Kärkiviisikosta hän sai tasapelit Kribbeniä ja Busemannia vastaan. 
 
Maaottelu alkaa
Filippiinejä vastaan
Samalla sovittiin ystävyysmaaottelun alkamisesta Filippiinejä vastaan 20 serveripöydällä. Eksoottinen ottelu alkaa loka-marraskuussa. Ilmoittautumiset Heikki Arpille. 
 
Seuraava kongressi
jälleen Walesissa
Ensi vuoden ICCF:n kongressi järjestetään samassa paikassa kuin vuonna 2018, Walesin Llandudnossa. Aika on 11.-15. elokuuta 2024.
Llandudno ja Wales yleensäkin on hienoa seutua, mutta sen saavutettavuus on hankalampi kuin Amsterdamin. Lontoosta on hankala jatkaa junalla tai bussilla, mutta järjestäjien suosittelema Manchesterin lentokenttä (tai Liverpool) vaatii myös yli kahden tunnin junamatkan.
 
Kuva, joka sisältää kohteen piha-, taivas, vesi, vene

Kuvaus luotu automaattisesti
Amsterdam on kaunis kaupunki. Kongressihotelli Hilton sijaitsi ihan Centraal Stationin (keskusliikenneasema) lähellä.
 
Kuva, joka sisältää kohteen henkilö, vaate, sisä-, mies

Kuvaus luotu automaattisesti
Delegaatit kokoustamassa.
 
Kuva, joka sisältää kohteen teksti, tietokone, kuvakaappaus, näyttö

Kuvaus luotu automaattisesti
Kaavio näyttää hyvin, miten huippupelien tasapeliprosentti lähestyy sataa.