Oletko Pignorantti?


18.8.1998

Harri Hurme / Suomen Tehtäväniekat pyysi lisäämään tarkennuksen tämän kilpailun suhteesta varsinaiseen tehtäväshakkiin.

Ohje tehtävien ratkaisuun:
Tehtävät eivät ole tehtäväshakin määritelmän mukaisia shakkitehtäviä. Tehtävät ratkeavat vain esitetyn julkaisuajankohdan senhetkisten tai julkaisupaikan paikallisten shakkisääntöjen mukaan. Tehtävät testaavat enemmän shakin kulttuurihistorian tuntemusta kuin tehtäväshakin teknillistä ratkaisutaitoa. Eli oleellista jokaisessa tehtävässä on laatijan nimi, laadinta-aika ja laadintapaikka; ei itse tehtävään sisältyvät tehtäväshakilliset hienoudet!


13.8.1998

Sama tehtäväsikermä löytyy myös newssiryhmästä sfnet.harrastus.pelit.shakki, jossa viime aikoina on käyty vilkasta keskustelua shakista. Kannattaa vilkaista sitäkin!

Shakki on kulttuurihistoriallisine perinteineen ja monipuolisine harrastemuotoineen äärimmäisen hieno ja vivahderikas Pelien Kuningas. Tunnetun sanonnan mukaan shakki on meri, josta hyttynen voi juoda ja johon norsu voi hukkua !

Vain puhtaan teknisesti ja suoritushakuisesti shakkiin suhtautuva harrastaja on helposti vaarassa menettää osan shakin leikillisestä ja taiteellisesta annista. Pahimmillaan emme näe lautaa nappuloilta . Olemme puutavaran pikakuljettajia ruutukentällä. Käsi on silmää ja ajatusta nopeampi.

Henkilöstä , joka shakkitehtävää lyhyesti vilkaistuaan heti kohta ilmoittaa, että "Siitä vaan Rxf7+ ja matti tulee!" lainkaan huomaamatta asemaan kätkettyjä hienouksia, käytetään englanninkielessä pikanttia ilmaisua "Pignorant". Sana on yhdistelmä sanoista "Pig" (= sika, porsas) ja "Ignorant" (= tietämätön), jota en uskalla edes lähteä suomentamaan!

Ethän juuri Sinä ole "Pignorantti"?

Tämän asian tutkisteluun olen koostanut Sinulle allaolevan viiden (5) shakkitehtävän testin. Kaikki tehtävät ovat helppoja kahden siirron matteja, eli valkea alkaa ja tekee matin mustan estelyistä huolimatta toisella siirrollaan. Vakuutan , ettÌ kaikki tehtävät on huolellisesti tarkistettu oikeellisuuden ja ratkaistavuuden suhteen Von Kempelenin Shakki-Automaatilla.

(1) Al-Subiman, n. 900









(2) L.Librorocci, Scacci di Modena, 1711









(3) K. Gegenkraut, Neue Berliner, 1808









(4) F.I. Detrick, Lausanne Zeitung, 1989









(5) O.R. Terno, Chicago Tribune, 1992









Caissa olkoon kanssanne!

mr.mip

Ratkaisut.

[Avoin Linja -pääsivu] [Avoin Linja -esittely] [Yhteystiedot ja palaute] [Haku ja ohjeita]

Tämä sivu on viimeksi päivitetty keskiviikkona 12.8.1998
ja sivusta vastaa al@megabaud.fi.