Etusivu > Historia Ratsu

Hannunniitun shakkihistoria 1984-2004

Alkuvaiheita

Turussa järjestettiin Koulun Suurjuhlat keväällä 1985. Muutamat shakkihenkilöt - Juhana Herttuan koulun rehtori Pentti Pirttilä etunenässä, lähtivät innostamaan turkulaisia kouluja shakkiharrastukseen, tavoitteena saada joukkueita Suurjuhlien Koulushakin joukkuekilpailuun. Kouluihin lähetettiin shakkilautoja, nappuloita ja kelloja. Syyskuussa -84 rehtori Veikko Repo tuli Hannunniitun opettajainhuoneeseen lähetyksen kanssa kysyen, kuka tietää, mitä tällaiset tavarat ovat. Menin tunnustamaan, että tunnen nuo nappulat, sillä olin opiskeluaikanani tehnyt tuollaiset näytetyönäni seminaarin sorvilla. Shakkikelloa en ollut koskaan nähnyt. Koska minulla oli tuntuma aiheeseen, jouduin aloittamaan shakkikerhon vetämisen. Nappuloihin en ollut koskenut 34 vuoteen, enkä silloinkaan kovin monta peliä pelannut. Shakkitaitoni oli kovin vähäinen.

Kerhosäännösten mukaan aloittaessa piti olla 10 kerholaista ja joka kerta paikalla vähintään 6 henkeä. Minimitavoite jäi useinkin täyttymättä, ja monta kerhotuntia saamatta. 4-henkinen joukkue kuitenkin saatiin kokoon, mutta paikkaa Suurjuhlille emme kuitenkaan saaneet. Juhana Herttuan koululla pidetyissä karsinnoissa Puolala ja Pääskyvuori olivat meitä vahvempia.

Suurjuhlien mentyä jatkoin kuitenkin viikoittaisia shakkikerhoja, eikä minimivahvuuden täyttymisessä enää ollut vaikeuksia. Turun Koulushakki- mestaruudet tulivat vuotuisiksi päätavoitteiksi. Vähitellen alkoi huima nousu sekä kerholaisten määrissä, että tuloksissa. Välineistöä, joka alkuaan oli 5 lautaa ja nappulat sekä 3 kelloa, hankittiin ostoin ja lahjoitusten kautta niin, että v.2000 meillä oli shakkiluokassa 22 pulpettia, joilla laudat, nappulat ja kellot saivat olla jatkuvasti. Shakkivalintatuntien ansiosta vakiojoukko oli 34 oppilasta, joille opetin myös teoriaa. Kahdessa kerhossa oli lisäksi kummassakin 25-30 pelaajaa. Kun vuosittain merkitsin uudelle tulijalle kilpailukorttiin juoksevan numeron, sai viimeinen Vapun aikoihin saapuva numeron 112.( n. 25% oli kuitenkin lopettanut)

Turun koulushakki

V. 1985 alkoivat myös kilpailut Turun koulushakissa. Jaakko Kallio oli ponnekkaana puuhamiehenä. Hänen koulunsa Puolalan koulu oli alkuvuosina ylivoimainen ja myös Pääskyvuori Pekka Saarelan ansiosta sai kiinnityksiä. Lausteella harrastettiin mm. luokkienvälistä seinäshakkia (jota mekin kokeilimme) ja sieltä tuli myös useita hyviä pelaajia. V. 1990 saimme kiertopalkintoon ensimmäisen kiinnityksen ja kun voittoja tuli kolme peräkkäin, pytty jäi meille omaksi. Seuraavan kiertopalkinnon sääntöihin laitettiin vaatimukseksi 5 voittoa, mutta se ei käynyt kuin kerran Jäkärlässä ja oli taas meillä omana. Uutta ei katsottu tarpeelliseksi hankkia. Tavoitteenamme on nyt ollut saada pisteitä enemmän kuin Turun kaikki muut koulut yhteensä. Lähes joka kerta se on onnistunut. Jokainen osallistuja tuo koululleen 1 pisteen. Mestaruuksia ja muita mitaleja on ropissut niin suuri määrä, ettei kukaan niitä muista.

Koulujoukkueshakki

Vuonna 1991 alkoi joukkueshakin taipaleemme, joskaan ei heti kovin voitokkaasti. Karsimme Jäkärlän kanssa Joensuun matkasta. Hävisimme ja Jäkärlä kävi voittamassa hopeaa. Pari vuotta myöhemmin selvisimme ensimmäisen kerran SM-kisoihin joukkueellamme: Ville Vainio, Teemu Topi-Hulmi, Antti Koskinen ja Ville Junnila. Saavutus oli 5-luokkalaisille hyvä, hopeamitali. Pohjoismaiset kisat olivat silloin Suomessa, joten pääsimme sinnekin mukaan (5. tila). Vuosi 1994 toi myös SM-hopeaa samalle joukkueelle. 1995 Suurjuhlilla Jyväskylässä olimme taas hopealla, joukkueella Kari Väyrynen, Jussi Jaakkola, Jaakko Pitkänen ja Timo Topi-Hulmi, mutta yläasteelle siirtynyt joukkueemme Vainio, Topi-Hulmi, Koskinen ja Junnila, otti Aurajoen nimissä mestaruuden. Sama joukkue kävi kaikkiaan 8 joukkue SM-kisaa, ja oli 5 kertaa mestari ja 3 kertaa hopealla. Pohjoismaisia kisoja joukkue kävi kaikkiaan 6, käyden kaikissa Pohjoismaissa Ruotsia lukuunottamatta. Viimeisellä kerralla toiselta Tanskan matkalta oli tuliaisina Pohjoismaiden pronssimitali. Matkalla ei enää ollut ketään huoltajaa, vaan ylioppilaspojat tekivät itsenäisen matkan.

Vuonna 1998 alkoi uusi lehti. Joukkue Henrik Levämäki, Siina Mohammad, Miikka Merinen ja Petteri Jalonen sai 4-luokkalaisena pronssia Tampereen kisoissa. Lähdimme tavoittelemaan mestaruutta 2 vuoden tähtäimellä. Seuraavana vuonna tuli kuitenkin todellinen paukku, mestaruus vuoden etuajassa, eikä siinä kaikki. 2-joukkue Ilpo Leppä, Juhani Heinonen, Kasperi Kankare ja Aleksi Koivu sai hopeaa ja 3-joukkue Anton Luhtala, Johannes Ruuni, Roni Eskola, Kalle Pansio ja Harri Vuori sai pronssia. Mestarit pääsivät ikimuistoiselle Islannin matkalle. Vuoden 2000 Nuori osaaja-kisoissa joukkue Levämäki, Mohammad, Merinen, Jalonen jäi hopealle sekavien vaiheiden ja järjestäjien töppäilyjen jälkeen, mutta 3-joukkue Anton Luhtala, Johannes Ruuni, Aleksi Koivu ja Eero Tähtinen tuli pronssille.

Saalis on siis kultaa 6, hopeaa 5,pronssia 3

Koululaisten SM-kisojen henkilökohtaisia saavutuksia

Ensimmäisiä edustuspelaajiamme olivat Matti Airas, Lauri Collan, Olli Juntunen ja Juha Nieminen. Hannunniitun ensimmäisen SM-mitalin saavutti Ville Vainio v.1990. Se oli pronssinen. V. 1997 Ninja Vänskä sai hopeaa ja Miikka Merinen pronssia. V.1998 Erkki Kauppi pääsi pronssille. V.2000 Teemu Topi-Hulmi otti A-sarjassa hopeaa. V.2000 alkoi Jaakko Oksan kausi. Jaakon saavutuksia ovat pronssi, hopea, kulta ja hopea. Jaakolla on Hannunniitun ainoa henkilökohtainen SM-kulta. Erika Uusitupa otti -02 ja -03 tyttöjen sarjan pronssit ja siirtyi sen jälkeen poikien sarjaan. V.2004 Tuomas Laato sai pronssia.

Saalis on siis kultaa 1, hopeaa 4, pronssia 7

Muita tapahtumia

Aprillipäivänä 2000 kävimme Tukholmassa Tusen-manna shakkitapahtumassa Esa Hankomäen luokan kanssa. Ryhmämme oli 40-henkinen, lähes puolet aikuisia, mutta vain lapset pelasivat. Samana keväänä Hankomäen luokka kävi 30-henkisellä joukkueella ottelun Jäkärlän Olli Lunstedtin luokkaa vastaan. Ottelu päättyi tappioomme. Alapöydissä saimme paljon voittoja, mutta kärkipöydät Eric Malmin johdolla hakkasivat joukkueemme. Vuoden 2001 marraskuussa Ville Vainio päästi minut lopultakin eläkkeelle. Olen asiasta erittäin tyytyväinen ja toivon Villelle parhainta menestystä haastavassa tehtävässä, jonka lähes ainoa palkka on nähdä tuloksia aherruksesta, ja niitä näyttää edelleenkin mukavasti tulevan.

Tyttöjen kapea osuus

Ensimmäinen rohkea tyttö, joka uskaltautui mukaan, oli Katja Nikkarla, joka napsi joukon Turun mestaruuksia, ollen mukana vielä ammattikoululaisenakin. Ninja Vänskä uskalsi mukaan SM-kisoihinkin napaten heti hopeamitalin, mutta muutti seuraavana vuonna Vasaramäkeen. Muutamia varovaisia tyttöjen yrityksiä on nähty, mutta vasta Erika Uusitupa löi läpi poikajoukon, ollen ajoittain jopa koulunsa ykköspelaaja.

Opettajakunnan tuki

Rehtori Veikko Repo järjesti hienot mahdollisuudet kerhotoimintaan tilojen ja materiaalien hankinnalla. Kahdesti vuodessa järjestettiin luokkien mestaruussarjoja, joiden mitalit Repo maksoi valokuvarahoista ja paperinkeräystuotoista. Myös TuTS:n kautta on saatu paljon tukea, erityisesti kelloja. Kun Tuomas Nousiainen tuli rehtoriksi, tuki on entisestään vahvistunut. Rehtori Nousiainen on tehokkaasti vaikuttanut myös kouluviraston suuntaan ja ratkaissut sitä kautta monet asiat shakin kannalta erittäin onnistuneesti. Jopa henkilökohtaisesti hän on ollut mukana mm. kaksipäiväisen Nuori Osaaja-tapahtuman joukkueen johtajana Helsingissä v.2000.

Koko opettajakunta on tukenut shakkiharrastusta, mutta erikseen on mainittava Maija Hauteran korvaamaton osuus. Hänen luokaltaan on aina suuri joukko innokkaita shakkioppilaita. Maijan luokka toimi shakkiluokkana, kun oma shakkiluokka menetettiin koulun oppilasmäärän kasvun takia.

Turussa, lokakuun 30. päivänä 2004
Päiviö Kallio

Takaisin ylös